Нова социална мрежа обещава свобода на словото

3
177

Нова социална мрежа с акцент върху свободата на словото и липса на цензура набира популярност в уеб-пространството. Gab.ai бе стартирана преди по-малко от месец и сега е на етап затворена бета версия, но за това кратко време успя да привлече над 12 000 последователи, а в списъка с чакащите има 47 000 души.

 

Gab се позиционира като алтернатива на Facebook и Twitter. Facebook е много критикувана за цензурата в новинарските ленти в полза на консервативните представители на американската политика, въпреки че разследването от страна на сенатския комитет по търговията не намери доказателства за това.

Основателят на новата социална мрежа Андрю Торба (Andrew Torba) каза, че никой няма правото да решава кое да се счита за новини, кое – за обида, освен разбира се, самите потребители. По функционалност Gab напомня на комбинация от Twitter и Reddit. Постовете излизат в хронологичен ред, максималната дължина на съобщенията е 300 символа, дадена е възможност за гласуване със За и Против. Получилите най-много гласове За постове отиват в раздела Top Gabs. Вече са фиксирани над 240 000 поста с над 2,7 милиона прочита.

Андрю Торба подчертава, че Gab е отворена за хора със всякакви политически убеждения, раси, вяра и други възгледи. Съвсем без правила не може и Gab не поощрява насилието, порнографията и показване на информация за други хора без тяхното съгласие.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари