Нова социална мрежа обещава свобода на словото

3
173

Нова социална мрежа с акцент върху свободата на словото и липса на цензура набира популярност в уеб-пространството. Gab.ai бе стартирана преди по-малко от месец и сега е на етап затворена бета версия, но за това кратко време успя да привлече над 12 000 последователи, а в списъка с чакащите има 47 000 души.

 

Gab се позиционира като алтернатива на Facebook и Twitter. Facebook е много критикувана за цензурата в новинарските ленти в полза на консервативните представители на американската политика, въпреки че разследването от страна на сенатския комитет по търговията не намери доказателства за това.

Основателят на новата социална мрежа Андрю Торба (Andrew Torba) каза, че никой няма правото да решава кое да се счита за новини, кое – за обида, освен разбира се, самите потребители. По функционалност Gab напомня на комбинация от Twitter и Reddit. Постовете излизат в хронологичен ред, максималната дължина на съобщенията е 300 символа, дадена е възможност за гласуване със За и Против. Получилите най-много гласове За постове отиват в раздела Top Gabs. Вече са фиксирани над 240 000 поста с над 2,7 милиона прочита.

Андрю Торба подчертава, че Gab е отворена за хора със всякакви политически убеждения, раси, вяра и други възгледи. Съвсем без правила не може и Gab не поощрява насилието, порнографията и показване на информация за други хора без тяхното съгласие.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

Още една прахосмукачка на лична информация.

drakonuid5
drakonuid5

Е какво друго да се очаква след като е „социална мрежа“, но може и да е излезе нещо.

Димитър
Димитър

Е, това е валидно за всяка една медия и всяка една социална мрежа – продукта за продажба са потребителите или по-точно тяхното внимание… Това обаче не прави тази социална мрежа нещо задължително лошо, всъщност ако я реализират както са казали, ще спазят доста добре основната идея за свободата на словото, както е заложена от Милтън, Дж.Ст.Мил и пр.: http://www.vestnicibg.com/article/svoboda-na-slovoto-i-pechata/