fbpx
5 C
София

Нова страница помага на жертвите на рансъмуер заплахи

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


За появата на нова интернет страница, която помага на жертвите на рансъмуер заплахи съобщава Softpedia. Кръстена ID Ransomware, страницата помага да разпознаете вида на заплахата, което на свой ред може да помогне за спасяване на файловете. Сайтът е дело на Майкъл Гилеспи, който е част от форума Bleeping Computer, в който мнозина намират спасение от крипто кошмарите, които са заключили информацията им.

Не всички рансъмуер заплахи заключват файловете ви без способност за възстановяване. Известни са декриптори на няколко популярни заплахи, които са достъпни на страниците на популярни антивирусни компании, интернет форуми и на други места в Мрежата. Знаейки името на заплахата, жертвата или специалист може да върне обратно данните. Така например, публикувани са декриптори за заплахи, като CoinVault, Bitcryptor, Simplocker и други. Знаейки типа на заплахата, потребител може да свали декриптиращ инструмент и да си върне данните.

Какво е нужно да направи човек, искащ да ползва услугите на ID Ransomware. Разбира се, първо да посети страницата, да качи файлът, съдържащ инструкциите за декриптиране, а след това и един от заключените файлове. Авторът на страницата подчертава, че на нея не може да декриптирате файлове. Тя служи единствено за идентификация на типа на заплахата. Ако след автоматичния анализ, стане ясно, че жертвата е достигната от заплаха, за която има решение, то пред него ще се появи връзка към декриптор. Ако ли не, връзка към Bleeping Computer, където той може да започне тема, в която да се опитат да му помогнат. И тъй като декриптори за различни криптозаплахи излизат постоянно, потребителят бива съветван да не избързва и да трие заключената си информация, тъй като на даден етап в бъдещето може да се появи решение за проблема му.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини