Нова теория: Тъмната материя може да е създадена от „взривени“ плазмени мехури

0
760

Екип от учени има необичайно обяснение за това как и кога се е образувала тъмната материя – невидимите, загадъчни частици (не е потвърдено дали става дума за частици), които според най-популярните теории, съставляват по-голямата част от материята във Вселената.

Теориите обясняват възникването на тъмната материя с краткия период на хаос в най-ранните моменти от възникването на Вселената. Сега екип от астрономи смята, че има обяснение за възникването на тъмната материя. След период на интензивно загряване и висок прилив на енергия, Вселената започва да се охлажда и разширява, по време на което масивни петна от плазма се образуват като мехурчета в котел, създавайки и филтрирайки изцяло нови субатомни частици, се казва в резюмето на работата на учените.

Тъй като тези мехурчета от плазма растат и се разширяват, те филтрират и унищожават субатомните частици с по-ниски маси, според изследване, публикувано в научното списание Physical Review Letters. В резултат на това действие плазмени мехурчета са предопределили колко и какви видове материя да оцелеят в новообразувалата се Вселена.

„По този начин количеството тъмна материя, което измерваме във Вселената днес, е пряк резултат от тази филтрация през първите части от секундата след Големия взрив“, казва физикът от Райс и съавтор на научното изследване Андрю Лонг пред Live Science.

Нови хипотези

Тъй като в суровите условия след Големия взрив са успели да оцелеят само по-тежките частици, тази теория може да насочи новите научни начинания за проследяване и идентифициране от какво се състои тъмната материя, като се изключат по-леките кандидат-частици от наблюденията, каквито представляват WIMP например, съобщават от Live Science.

„Въпреки че знаем колко тъмна материя съдържа нашата Вселена, вече десетилетия наред оставаме да се чудим за природата и произхода на тази тъмна материя“, казва Лонг в интервю за статията на Live Science.

На този етап учените не смятат, че откритието им категорично описва произхода на тъмната материя във Вселената, но работата може да се окаже фундаментална стъпка за насочване на изследователския интерес.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари