fbpx
8.5 C
София

Нова техника за нанопечат ще превърне предното стъкло на автомобила в дисплей

Най-четени

Компанията Fiat разработва устройство, което ще показва на водача и пътниците полезна информация директно върху предното стъкло на автомобила.

В битката за постигане на все по-голяма интерактивност производителите на автомобили са се прехвърлили от подобрения в таблото за управление и страничните стъкла към все още незасегната част на автомобила – тази, която е точно пред очите на водача. Инженерите на Fiat имат намерение да интегрират индикатор, който да излъчва информацията директно върху предното стъкло. Подобни устройства в момента се използват активно във военната авиация, като постепенно се усвояват и от другите видове въздушен и наземен транспорт.

Изследователският център на италианския автомобилен производител участва в пан-европейския проект NaPANIL, чиято цел е разработването на технология за създаване на триизмерни наноструктури (с елементи, чийто размер е по-малък от 100 нанометра) върху различни повърхности, включително и стъкло, която да може да се използва и за търговски цели.

За микрочипове технологията е твърде „груба“, но производството на ефективни излъчващи светлина устройства, например светодиодни екрани, е напълно възможно. Човешкото око не може да забележи дефекти от порядъка на няколко десетки нанометра, пояснява един от участниците в NaPANIL – Николай Гадегаард от Университета на Глазгоу (Великобритания).

Процесът е разновидност на наноимпринт-литографията, когато в подложката се отпечатва допълнителен елемент. В този случай устройството, което транслира излъчването на светодиодите, е разположено в долния край на предното стъкло на автомобила. Светлината преминава по цялата дебелина на стъклото и се извежда на повърхността му под формата на информация за скоростта и други параметри на движението. Този метод изисква значително по-малко енергия, отколкото вариантът, когато изображението се проектира отвън.

Целта на изследователите е до края на месец май 2012 година, когато се предвижда да завърши проектът NaPANIL, да се научат как да отпечатват бързо и евтино информационните индикатори в стъклото.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини