Нова технология за превръщането на въглеродния диоксид в реактивно гориво

0
1353

Екип специалисти от Оксфордския университет работи върху нов химичен процес, който дава възможност за използването на въглеродния диоксид като съставна част на реактивно гориво за самолетите. Въглеродният диоксид е основният замърсител на атмосферата, на който преди всичко се дължат промените в климата. В случай на успех е възможно да се осъществяват самолетни полети с нулево замърсяване на околната среда.

Научната работа на оксфордските учени бе публикувано в списанието Nature Communications. Експериментът е проведен в лабораторни условия и сега се подготвят тестове в по-голям мащаб. Благодарение на новата химична реакция се осъществява обратно превръщане на въглеродния диоксид в гориво, което става с помощта на органично изгаряне.

Използвайки лимонена киселина, водород и катализатор от желязо, манган и калий при температура от 350 градуса по Целзий, учените са успели да произведат течно гориво, което може да се използва в реактивните двигатели.

Експериментът е осъществен в реактор от неръждаема стомана, като са получени само няколко грама от въпросното гориво. Основната причина за малкото количество вещество е, че въглеродният диоксид се е подавал с помощта на малки туби. За масовото производство на реактивно гориво от подобен тип, инсталацията трябва да се постави близо до циментов завод, фабрика за производство на стомана или въглищна електроцентрала. Излишните количества въглероден диоксид могат да се улавят и от тях да се произвежда новото гориво.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари