Нова технология за ултразвукова неинвазивна ендоскопия

0
391

Новата технология за оптична визуализация на вътрешните органи използва ултразвук и дава възможност за наблюдаване и оптична визуализация на всички органи и зони на тялото. Откритието дава възможност за детайлно изследване на мозъка, коремната област и другите органи чрез неинвазивен и напълно безболезнен начин.

При ендоскопските изследвания обикновено се използват сонди, които се вкарват в организма на пациента. Това е болезнена процедура, която често изисква хирургическа намеса. Учените от университета Карнеги-Мелън предложиха алтернативен подход, при който се използва ултразвукова леща. Не се налага каквато и да било хирургическа намеса, методът е съвършено неинвазивен и безболезнен.

Ултразвукът се използва за увеличаване проницаемостта на биологичните тъкани. Използва се така наречената виртуална ултразвукова леща, която дава възможност излъчването да се фокусира на различна дълбочина и детайлно да се визуализират различните органи и тъкани, Чрез промяна на силата на ултразвуковия поток и чрез регулиране параметрите на излъчването става възможно визуализирането на тъканите и органите на различна дълбочина в тялото.

В своята работа специалистите са се концентрирали предимно върху мозъка и тъканите, намиращи се близо до повърхността на тялото. Предстоят нови изследвания, които ще покажат доколко дълбоко в организма може да се погледне с новата ултразвукова леща. Новата методика може да помогне в изучаване причините за възникването на редица болести.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за