6.7 C
София

Нова технология разчита човешките сънища

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Съвместната дейност на немски и чешки учени успя да създаде иновационна технология, която позволява разчитането на човешките сънища. Тази технология съвсем не наподобява случващото се във филма „Генезис”, например, но пък с нея експертите все пак успяват да си отговорят на редица въпроси, свързани с онова, което се случва в съзнанието на хората, докато спят.

Проектът за разчитане на човешкия сън се провежда в Института по психиатрия Max Planck (Мюнхен, Германия). Основната си дейност учените насочват към изучаване на така наречените „ясни сънища”. Това са онези тип сънища, при които човек осъзнава, че всъщност сънува. При ясните сънища, хората са изправени пред две алтернативи за реакция – или да си кажат нещо от сорта на „Това не е реалност, а просто сън” и да се събудят, или да продължават да сънуват, като до известна степен контролират действията и поведението си в своя сън. Според учените на Института по психиатрия Max Planck контролирането на действията и поведението в съня е способност, която се придобива и която не притежава всеки човек по рождение.

Именно ясните сънища са обект на изследване в немския психиатричен институт. Със специален скенер учените успяват да проследят начина на изграждане на поведение от страна на сънуващите. За тази цел експертите набират общо шестима доброволци – възрастни мъже, които притежават способността да контролират поведението си в своята ясни сънища. Доброволците са инструктирани да извършват точно определени движения с очите или с ръцете, когато започнат да сънуват своя ясен сън. С този знак учените разбират кога да стартират проследяването на дейността на мозъка на доброволците.

Според резултатите от изследването на немските учени в момента, когато на сънуващия му се наложи да предприеме някакво действие в съня си, в определена част от мозъчната кора се наблюдава приток на кръв. Същата мозъчна дейност се наблюдава и когато човек е напрегнат с вземане на решение в реалния живот. Освен това, експертите от Института по психиатрия Max Planck твърдят, че реакциите на доброволците от изследването им са почти сходни с тези от реалния им живот в подобни ситуации. Разликите в тези реакции са един от ключовете към разгадаването на вечната мистерия по въпроса с това на какво се дължи всеки елемент от съдържанието на съня – без значение дали е ясен, или не.

Експериментът на учените от Института по психиатрия Max Planck е все още в начална фаза. Крайната му цел, разбира се, е да успее да визуализира под формата на изображения съдържанието на ясните сънища, контролирани като начин на поведение и начин на действие от шестимата доброволци.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини