fbpx
20.3 C
София

Нова технология с 95% намалява цената на сателитната връзка

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Всяка година хиляди рибарски лодки рискуват да потънат без да подадат сигнал за бедствие, понеже се намират твърде далеч от брега. Това се дължи преди всичко на прекалено скъпата сателитна връзка в отдалечените региони – в открито море, в далечните гори и в планините. Младата компания Skylo предложи нова технология за връзка със сателитите от произволна точка на планетата при цена от 10 щатски долара на месец.

Екипът на Skylo е разработил нов тип антена и използва друг протокол на връзка, които дават възможност на различните машини за сензори и други подобни устройства ефективно да подават данните към геостационарните сателити. Тази технология осигурява сателитна комуникация при 5% от цената на съвременните решения и може да ускори революцията в разпространението на IoT в отдалечените региони.

„Ако например искам просто да изпратя сигнал от моя трактор, не би трябвало да плащам толкова, колкото се плаща за осъществяването на широколентова връзка с круизен лайнер, както за съжаление става сега“ – заяви Пърт Триведи, съосновател на Skylo.

Той и неговите колеги предложиха друг тип мрежа, използваща теснолентови протоколи за връзка, които дават възможност за много по-ефективно изпращане на данни в сравнение с широколентовите. Тези устройства вече се употребяват в някои държави. Системата използва вече намиращи се в орбита сателити и не се налага изпращането на нови изкуствени спътници в космоса. Използваната антена е защитена с патент и е съставена от отделни клетъчни компоненти. Именно тя съществено намалява цената на използвания хардуер.

Антената е поставена в устройството Skylo Hub, което много прилича на обикновен модем. Инсталирайки го в своите лодки, рибарите могат да получават предупрежденията за приближаваща буря, да подават сигналите за възникнало бедствие и дори да продават своя улов преди да пристигнат в пристанището. Фермерите ще могат навреме да узнават за предстоящи промени на времето, а шофьорите на тежкотоварни автомобили няма да остават без връзка с диспечерите по време на своите дълги преходи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини