Нова технология ще усъвършенства GPS системите

0
27

Не съществува автомобил или смартфон от ново поколение, което се взима под особено внимание от потребители, ако пристига без опцията за GPS навигация. Функцията отдавна е заела важна роля в определянето на един технологичен продукт като модерен, надежден и достоен да спечели одобрението на все по-претенциозната напоследък аудитория. Този факт подтиква големите производители в индустрията, както и изследователските екипи от учени и експерти в областта, да предлагат все по-добри идеи за усъвършенстването на GPS системите. Поредната такава концепция вече набра популярност и един ден, може би, ще я видите и в вашия смартфон или ще я използвате във вашия автомобил, докато сте на път.

Немски и новозеландски учени се събират в общ екип, за да обединят професионалните си умения и ресурси и да представят на аудиторията нова технология, която да подобри дейността на GPS системите. Основен аспект в проекта на експертния екип откриваме и в основните проблеми на съвременните GPS системите. Тяхната точност се опорочава, най-вече с колебанията във въртенето на Земята. Неточностите на сегашните GPS системи се разстройват предимно от така нареченото Chandler колебание на земното въртене. Това, проблемно за навигацията, колебание има честота на своя пълен цикъл, равняваща се на 435 денонощия. За да бъде подобрена глобалната GPS система, трябва да се установи единен подход спрямо измерването на Chandler колебанието. Данните и информацията от измерването, след това се сверяват и нагаждат спрямо GPS системите, с което те и подобряват своята прецизност и дейност. Точно това успява да сътвори екипът от немските и новозеландските учени – технология за отчитане на Chandler колебанието и приспособяването й към GPS системите.

Технологията за усъвършенстване на GPS системите и измерването на създаващото проблеми Chandler колебание се базира на специализиран лазерен жироскоп. Главно, той излъчва светлина, която постоянно обикаля в кръг в съответствие като скорост и честота със земното въртене.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за