fbpx
0 C
София

Нова уязвимост в Bluetooth устройствата позволява да бъдат хакнати от километри

Най-четени

Потребителите и предприятията бяха предупредени да следят сигурността на своите Bluetooth устройства след сигнал, че въпросните могат да бъдат обект на хакерска намеса чрез новооткрита уязвимост в сигурността.

Предупреждението дойде от групата за специални интереси по Bluetooth (SIG), която каза, че повишава осведомеността за обхвата на свързаност, за да демонстрира универсалността на технологията.

Групата подчерта, че освен типичните безжични устройства като слушалки, интелигентни високоговорители и компютърни аксесоари, които обикновено предоставят обхват от до 100 метра, съществуват Bluetooth устройства, които могат да имат обхват над километър – идеята им е да предложат повече гъвкавост, но това от своя страна носи и повече рискове за сигурността.

Свързаността

SIG отбелязва, че по-голямата част от от Bluetooth връзките на дълги разстояния се използват от промишлени устройства, но сред засегнатите също така са и широкомащабни сензори мрежи и дори някои дронове.

Въпреки това всяка връзка може да бъде обект на атака или нарушаване от страна на кибрепрестъпниците, които могат да се опитат да проникнат в устройства и дори цели мрежи, за да получат неправомерен достъп. Съобщава се, че вече има случаи на проникване в устройства работещи под Windows и iOS, единствено чрез активирана Bluetooth връзка.

„По целия свят разработчиците използват Bluetooth за осъществяване на безжична комуникация на разстояния повече от километър и тези връзки са в основата на новото поколение технологии, включително и част от концепцията Интернет на Нещата (Internet of Things / IoT) „, заяви Мартин Луули от SIG.

„Bluetooth може да направи много повече от това, с което обикновено го асоциираме и чрез иновации в потребителските приложения продължава да подобрява живота на милиони хора по целия свят. Но в някои отношения успехът му създава препятствия пред неговите възможности“, добави експертът.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини