Потребителите, които имат навика да използват приложения за клавиатура от трети страни на своите устройства iPhone или iPad, може да се сблъскат със сериозен проблем в сигурността. Това гласи новото предупреждение на Apple за сигурността на последната версия на мобилната операционна система.

Производителят на iPhone представи iOS 13 миналата седмица, като тя беше съпътствана и с iPad OS 13, която за първи път разделя операционната система за смартфоните и таблетите на Apple.

Предупреждението на Apple основно е отправено към потребителите, които използват iOS 13 или iPad OS 13, които предпочитат да въвеждат текст на своите устройства чрез външни приложения за клавиатура. Самият текст на предупреждението гласи:

„Приложенията за клавиатура от трети страни в iOS могат да бъдат разработени по два начина – да работят изцяло самостоятелно, без да намесват други услуги и приложения, или да искат пълен системен достъп, с цел предоставяне на допълнителни функции чрез достъп до мрежата. Apple откри грешка в iOS 13 и iPad OS, която може да даде пълен системен достъп на приложения за клавиатура от трети страни, дори и потребителят да не е дал такова разрешение за достъп на самото приложение.“

В последната версия на iOS приложенията за клавиатура от трети страни могат да работят в самостоятелен режим или с пълен системен достъп, който им дава възможност да взаимодействат с други приложения или да имат достъп до интернет за допълнителни функции, като например за проверка на правописа (spell checker).

Какви са опасностите?

Използването на клавиатурата от трети страни в режим на пълен системен достъп също позволява на разработчика на приложението да записва всички данни от натисканите клавиши и въвежданите думи на потребителските устройства, дори и потребителят да въвеждат защитена информация като пароли, номера на банкови карти, адреси и други.

Грешката, открита от Apple, дава възможност на приложенията за клавиатура от трети страни да получат пълен системен достъп, без значение дали потребителят е дал такова разрешение.

Компанията не е публикувала повече подробности по въпроса, но обещава, че уязвимостта ще бъде коригирана в предстоящата актуализация на iOS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари