Нова функция в Chrome намалява консумацията на RAM памет

8
3347

Google тества нова функция за Chrome, която позволява браузъра да „замразява“ раздели, които са работили на заден план, за да освободи оперативна памет.

През 2015 г. Google въведе Tab Discrading като средство за намаляване на количеството RAM, използвано от браузъра. Въпреки името, тази функция всъщност не затваря разделите, а ги спира само когато системата е претоварена, така че да не се презареждат във фонов режим. Разделите все още се показват в лентата и се презареждат при кликване върху тях. Явлението вероятно е добре познато на всички, използващи браузъра.

Новата функция се нарича Tab Freeze и работи по подобен начин, но ви дава повече контров върху това, кои раздели работещи на фонов режим да бъдат спрени и за колко време.

Tab Freeze вече е налична за тестване в бета версията Chrome 79 Canary. За да опитате новата функция, е необходимо да посетите страницата с флагове „chrome://flags“ и да потърсите флагът „proactive-tab-freeze„. След това ще ви бъде предложено падащо меню със следните опции:

  • По подразбиране (изключена)
  • Активиран – неизползваните раздели се замразяват след пет минути
  • Активно замразяване – разделите, няма да се презареждат, дори и да кликнете върху тях
  • Изключена

Както обяснява Techdows, можете да видите състоянието на всичките си раздели, когато посетите страницата chrome://discards. Тази страница също ви позволява ръчно да зареждате, премахвате или замразявате раздели.

Chrome и RAM паметта

Chrome е прословут като хищник на RAM памет, така че всички нововъведения или функции, които могат поне малко да облекчат положението, са добри дошли.

Не е ясно дали и кога тази нова опция ще се появи в официалната версия на Chrome, тъй като ако тя стане част от браузъра, е възможно да представлява проблем за разбиране от една част от потребителите. надяваме се, че Google ще направи различните опции малко по-прозрачни и ще даде повече информация на хората какво правят те, ако от компанията решат да ги направят постоянна част от браузъра.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kuzmanovv
Kuzmanovv

Интересно. Напоследък Crome се развива в правилната посока, което ме учудва … 😀 .

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Кой те е питал пък тебе бе, що не изнислиш ти по хубав браузър леке…

U4en
U4en

и тия почнаха на бъг фиксовете да им викат нови функции.
е, да де, ама знаеш ли колко много необходими нови функции има в тая нова функция?

Dave
Dave

Аз още се чудя как има хора които да го ползват тоя хром, то не беше бавна рабоа, вируси в екстеншъните и липса на основни функции които в другите ги има от как светува интернета… Аз го държа само за някои сайтове които са толкова гугълски че се бъгват на други браузъри.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Aбe paзбиpaчeв, я ĸaжи ĸoй бpayзъp e пo дoбъp, caмo нe ĸaзвaй лиcицaтa, чe щe ти ce cмeят вcичĸи.. Oтĸaĸтo гyглe изĸapaxa xpoм дaлeчнaтa 2011 гoдинa мaй бeшe или и 10 вce eднo и тoгaвa oщe ce видя ĸoлĸo пpeвъзxoждa и oпepa и лиcицaтa. Инaчe днec и oпepa e мн ĸoнĸypeнтнa нa xpoмa, aмa лиcицaтa e пълeн бpaĸ.. Дa нe гoвopя ĸaĸ xpoмa cи имa вгpaдeн пpeвoдaч зa ĸитaйcĸи и caйтoвe, дeтo нe ca нa xaнглийcĸи..

lpiu
lpiu

Страшно неграмотно е написана статията!

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Напиши по хубава, ако не можеш си затваряй кофата..

Тодор Живков
Тодор Живков

Само Яндекс браузър.