fbpx
1.4 C
София

Нова хипотеза: съзнанието в мозъка съществува с помощта на квантови процеси

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Учени от Дъблин официално предложиха хипотезата, че в своята работа нашият мозък използва квантови процеси и квантови изчисления. Това е един от вариантите за обясняване на феномена на съзнанието, което науката засега не може да го разбере, опише и да го интегрира в съвременните алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Тази хипотеза може да обясни способността на човешкия мозък значително да изпреварва възможностите на традиционните компютри, когато става дума за приемане на решения в съвършено нова и непозната ситуация, при справянето с процеси, за които не е предварително подготвен,  както и начина, по който се обучава. Вече има компютърни системи с невронни мрежи с много голям брой електронни неврони, но те са все още много далече от разбирането на света, а създаването на изкуствен интелект със съзнание явно няма да стане много скоро.

Научната работа под ръководството на доктор Кристиан Керскенс, водещ физик в института по невробиология в TCIN бе публикувана в Journal of Physics Communications.

При проведените експерименти учените са измервали спиновете на протоните в мозъчна течност, което е осъществено с помощта на модифицирани апарати за ядрен магнитен резонанс. Открити са заплетени спинове на протоните от мозъчната течност и мозъчната тъкан. Това изглежда е първата стъпка към едно съвсем ново разбиране на работата на човешкия мозък и на съзнанието.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини