fbpx
14.8 C
София

Нова хипотеза: черните дупки са неуловимата тъмна материя

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Международен екип от астрономи предложи алтернативен модел за образуване на Вселената, който обяснява две космологични мистерии наведнъж – тъмната материя и появата на черните дупки. Според тази нова хипотеза черните дупки са съществували още от самото начало на Вселената и именно те са така и неоткритата досега тъмна материя.

„Различните размери на черните дупки за нас все още са мистерия“ – споделя Гюнтер Хезингер от университета на Маями, един от авторите на тази научна работа. „Ние не разбираме по какъв начин свръхмасивните черни дупки са станали толкова огромни за сравнително краткото време от началото на съществуването на Вселената“.

Друг е проблемът с миниатюрните черни дупки. Ако те наистина съществуват, което досега не е доказано, то техният произход също повдига редица въпроси, като например могат ли те да се образуват от умиращите звезди подобно на другите черни дупки?

Новата хипотеза дава отговор на тези въпроси без да въвежда нови частици или нова физика, съобщава Phys.org. Ако повечето черни дупки са се появили веднага след Големия взрив, то те навярно са започнали да се сливат и да създават все по-масивни космически обекти. Бъдещият нов телескоп LISA на Европейската космическа агенция ще може да улавя техните сигнали, стига разбира се те да съществуват. Според тази хипотеза, малките черни дупки са просто първични черни дупки, които все още не са се слели в големи космически обекти.

Според този научен модел, Вселената постепенно ще се запълни с черни дупки. Звездите постепенно ще започнат да се формират около тези натрупвания на тъмна материя създавайки слънчеви системи и галактики с големина милиарди светлинни години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини