Новинарският сайт Reddit ще спре за 12 часа като протест срещу SOPA

0
73

На 18 януари новинарският сайт Reddit ще преустанови работа за 12 часа в знак на протест срещу законопроекта SOPA (Stop Online Piracy Act). Това се съобщава в официалния блог на ресурса.

Вместо обичайното съдържание посетителите на сайта ще виждат съобщение за това, с какво приемането на SOPA заплашва сайтове като Reddit. На сайта ще бъдат предавани на живо и дебатите в долната Камара на американския Конгрес, по време на които ще се изкажат и експерти. Сред тях ще бъде и съоснователят на Reddit Алексис Оханян.

Както бе споменато в блога на Reddit в началото на текущия месец, през декември миналата година ресурсът е бил посетен от почти 35 милиона потребители, които са прегледали около два милиарда страници.

През декември с предложение за спиране на Wikipedia в знак на протест срещу законопроекта SOPA излезе и основателят на енциклопедията Джими Уейлс. Като положителен пример Уейлс приведе опита с италианския вариант на Wikipedia, който бе блокиран от администрацията на сайта в началото на октомври 2011 година.

Тогава Wikipedia протестира срещу законопроект, внесен в италианския парламент, който задължаваше интернет ресурсите да публикуват опровержения на дадена информация в рамките на два дни след подаването на искане от страна на заинтересованите лица, независимо от това, дали то е обосновано или не. Действията на интернет енциклопедията доведоха до внасянето на съществени промени в законопроекта.

Трябва да се отбележи, че заедно с дискусиите в Reddit в края на декември 2011 г. стартира и акция по бойкот на най-големия интернет регистратор GoDaddy. Призивът за прехвърляне на домейните извън контрола на GoDaddy се появи, след като компанията обяви своята активна подкрепа и участието си в разработването на SOPA.

Скоро след като големите медии съобщиха за акцията и собствениците на хиляди домейни се обявиха в подкрепа на бойкота, GoDaddy се отказа от подкрепата си за законопроекта. По-късно компанията се присъедини към противниците на SOPA.

Stop Online Piracy Act предвижда редица строги мерки срещу сайтове, които нарушават авторските права. По-специално притежателите на правата могат да изискват от търсачките да изключват от резултатите от търсенето връзките към такива ресурси, а от интернет доставчиците – да блокират достъпа на своите абонати до тях. Против SOPA се обявиха и редица интернет компании, включително Google, Facebook, Twitter и Mozilla. Законопроектът се подкрепя от компании като L’Oreal и Warner Music Group.

Ресурсът Reddit бе създаден през 2005 година. Новините в сайта се публикуват от самите потребители, а екипът, осъществяващ поддръжката му, се състои от 11 души.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари