Новите акумулаторни блокове на LG Chem за електромобили са с 30% по-евтини от традиционните

4
1876

Южнокорейският производител на акумулатори и акумулаторни батерии LG Chem разработи нова платформа за акумулаторни блокове на електромобилите (MPI). Самата батерия се произвежда като цялостен акумулаторен блок, в който модулите могат да са разположени по различен начин. Аналогичен подход използва китайската Contemporary Amperex Technology (CATL) при изготвянето на акумулаторните блокове за електромобилите Tesla Model 3.

LG Chem все още не е анонсирал официално MPI, но според информацията на портала TheElec, новите акумулаторни батерии са готови за серийно производство. В това изтичане се казва още, че новата платформа побира два пъти повече клетки, в сравнение с другите традиционни акумулаторни блокове. Постигнато е 30-процентно намаление на себестойността, като едновременно с това плътността на енергията е увеличена с 10% в сравнение с традиционните акумулаторни блокове.

Към днешен ден LG Chem произвежда акумулаторни батерии по поръчка и дава възможност на своите клиенти да изберат какви клетки и какви модули да бъдат използвани, и какви акумулаторни блокове да бъдат произведени. Като правило, батериите за електромобилите се доставят във вид на модули, понеже различните автомобилни производители използват акумулаторни блокове с различна форма. Освен това, в зависимост от модела на електромобила се променя и подхода към сглобяването. Така например, VW и Audi постовият акумулаторните блокове още при първите етапи на производството, докато китайските автомобилни концерни предпочитат да ги поставят в самия край на сглобяването на електромобила.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари