fbpx
13.8 C
София

Новите батерии на CATL са подходящи за масови електромобили с пробег 1000 километра

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Китайската компания CATL представи захранващ елемент от ново поколение. Това е акумулаторната батерия Qilin, която има същите размери като батерията 4680 на Tesla, но има плътност на енергията 255 ватачаса на килограм. Тя се зарежда на два етапа – първите 10% стават за 5 минути, а следващите 70% – от 10 до 80% – за 10 минути – тоест, зареждането от 0 до 80% става за 15 минути. CATL заяви пред медиите, че батерията Qilin дава възможност за започване масовото производство на различни модели електромобили с пробег над 1000 километра.

Qilin е 3-тото поколение на технологията CATL CTP (Cell-to-pack). Главната особеност при този подход е рекордната ефективност на използвания обем – над 72% от него са заети от химични вещества, акумулиращи електрическата енергия. Според CATL, плътността на енергията от 255 Wh/kg е най-големият показател сред серийно произвежданите акумулаторни батерии за електромобили. При това тяхната цена на производството е съпоставима с разходите при изготвянето на стандартните литий-йонни акумулаторни батерии.

При зареждането се използва технология с двоен подход. Свръхбързото зареждане от 0 до 10%, което става за 5 минути, се извършва в специален сегмент на батерията с химични вещества, благодарение на които износването е минимално. Обикновеното бързо зареждане се извършва в друг сегмент, който осигурява зареждането на Qilin от 10 до 80% за 10 минути.

CATL допълва, че при едни и същи габаритни размери с 4680 новата Qilin акумулира с 13% повече енергия. Компанията заяви, че първите батерии от ново поколение излизат на пазара в началото на 2023 година и вече има поръчки от BMW, Volkswagen, Daimler, Groupe PSA, Tesla, Hyundai Motor, Toyota и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини