Новите натриеви батерии са ефективни, колкото литиевите, но с 80% по-евтини

0
1761

По отношение на това, как светът отива все по-далеч от използването на изкопаеми горива, в посока възобновяеми енергийни източници, експертите прогнозират значително увеличение в търсенето на капацитивни и евтини батерии, които могат безопасно и ефективно да съхраняват енергията. Въпреки това, литиево-йонните варианти, които са достъпни и днес, са по-скъпо „удоволствие“, и за да се реши този проблем, трима изследователи от Станфордския университет са създали „солен“ аналог – батерия на базата на натрий, която може да съхранява същото количество енергия, но производството е с 80% по-ниска себестойност.

В този случай, нововъведението е не само в използването на натрий, а и в конструкцията на това устройство и неговата евтина цена на производството.

„Нищо не може да надмине лития по производителност“ – казва един от участниците в този проект, инженер-химикът Женан Бао. „Но добивът и извличането на лития е свързано с такива трудности, че човечеството трябва спешно да му намери евтина подмяна. И натрият – това е прекрасен вариант“

В новата батерия, анодът е изработен от фосфор, а натриевият катод се свързва с органично съединение, известно под името мио-инозитол, който се извлича от оризовите трици и от страничните продукти след преработката на царевицата. И точно, ефективното „сътрудничество“ на натрия и мио-инозитола значително повишават производителността на новата батерия, правейки я подобна на литиево-йонните модели. При това, основната суровина за създаването на тези батерии е елемент, който едва ли не е 10 пъти по-евтин, отколкото лития.

Към момента, тази батерия все още е в тестов образец и учените все още работят по нейното усъвършенстване, но вече е ясно, че в близко бъдеще човечеството може да започне да произвежда евтини батерии, не на основата на литий. Евтините акумулатори ще могат да направят възобновяемата енергия по-достъпна, а електротранспорта – икономически и финансово по-изгоден.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари