Изглежда iOS 13 е версията на мобилната система на Apple, която повече залага на малките удобства и нововъведения, а не на някакви грандиозни промени и „уау“ ефект. За всички, големите промени са ясни – тъмен режим за цялата система и всички приложения на Apple, досущ като този при Android и приложенията на Google, обновени версии на основните приложения и други.

По-рано днес ви показахме най-разочароващите 7+1 неща в новата iOS 13.

Но вместо да се фокусираме върху негативите и шума около големите подобрения, то нека в тази статия обърнем внимание на малките елементи, които наистина могат да подобрят изживяването и да улеснят работата с вашия iPhone.

Предложения за промяна на алармата по празници

Когато на следващия ден има празник, версията на личния асистент Siri в iOS 13 ще ви предложи да преминете към друг режим на ежедневните, обичайни аларми, които са част от сутрешната ви рутина, или ще предлага да ги изключите. Това би било удобно за официални празници, какъвто е и днешния ден, за да избегнете напразно ранно събуждане.

Още по-важен обаче е фактът, че промените могат да се правят само докато трае празника. Така, освен че няма опасност да бъдете събудени тогава, когато най-сетне имате възможност да поспите, но и няма риск на другия ден, когато трябва отново да се върнете на работа, алармата да не бъде настроена.

Siri вече се отваря от Spotlight търсачката

Обръщението „Hey Siri“ е доста удобно, когато ръцете ви са заети, но имате нужда от някаква информация. Ако обаче го кажете по време на среща, или в препълнено обществено място, определено не е чак толкова приятно. За това iOS 13 е тук, за да поправи и това, като до Siri вече се достига чрез текстово въвеждане, вместо гласово събуждане.

Текстовото отваряне на Siri е също толкова просто, колкото и гласовото. Достатъчно е да натиснете клавишите в полето за търсене на Spootlight.

Деинсталиране на приложения директно от App Store

Ако периодично си разглеждате списъка с приложения за актуализация, със сигурност ви се е случвало да се натъквате всеки път на такива, които вече не смятате за полезни за вас, а понякога даже не си спомняте и защо сте ги инсталирали. В такива моменти често ви се иска да ги изтриете.

Е, в iOS 13 това е значително улеснено, като когато попаднете на някое непознато или безполезно за вас приложение, което чака нова актуализация, може просто да прекарате пръст наляво и да го деинсталирате бързо и лесно.

Различни езици за различните приложения

В iOS 13 ще можете да задавате различен предпочитан език за всяко едно приложение. Ако приложението за календара ви е на английски, по някаква причина може да се наложи приложението за организиране на задачите например, да бъде на испански. Функцията би била доста полезна в много ситуации, макар че не сработва с абсолютно всички приложения.

За да я използвате, се насочете към менюто за Изтриване на приложенията от настройките App Store & Region. В него, изберете „Добавяне на език“, за за добавите друг език към интерфейса на вашия iPhone. След това отворете страницата с общи настройки и кликнете върху специфичните настройки за дадено приложение, за да превключите езика за него.

Офлайн диктовка

Вече можете да продължите да диктувате бележки и записки, дори ако загубите интернет свързаност. Това е функция, която вероятно нямаше да забележите при обичайните си дейности, а има и силна вероятност изобщо да не се досетите да я използвате, ако сте свикнали да спирате да диктувате или записвате, когато нямате интернет, както се прави до момента във всички настоящи версии на iOS. Siri определено все още не може да се използва офлайн, но диктовките са сериозен напредък.

Споделете собствената си снимка за контакт

В iOS 13 можете да избирате каква снимка и име да се показват, когато звъните или пишете съобщения на други хора. Тази функция е леко дълбоко заровена в настройките, но определено би имала значение в ежедневието, особено за хора, които искат да бъдат непрекъснато представителни или работата им изисква да са лесно разпознаваеми.

Запазване на всички раздели в Safari

В iOS 12 можете да задържите иконата на отметка в долната част до „Добавяне на отметка“ или „Добавяне към списъка за четене“. В iOS 13 се променя, като идва с нова  опция за отбелязване на всички раздели, които имате отворени. Функцията ще бъде особено удобна за хората, които редовно работят в мулти таскинг, или непрекъснато ровят за информация, и които са склонни да държат много раздели отворени и може да се наложи да ги запазят в архива на отметки във всеки даден момент.

Предстоящи функции

Тези функции на iOS 13 бяха обявени на или след WWDC 2019, когато Apple представи всичко, идващо с актуализацията на операционната система. Очаквайте да видите тези бонуси в по-малките следващи версии след iOS 13.

Време за приключване на зареждането

Вместо остатъчен процент или часове, когато включите телефона си, ще можете да видите кога ще приключи зареждането. Това отдавна е функция в телефоните с Android, но по-добре късно, отколкото никога за iOS устройства. В този случай наистина малките iOS 13 промени ще направят ежедневието по-удобно.

Автоматично споделяне на ETA чрез Карти

В Карти вече ще можете да добавите някого към любимо място и приложението автоматично ще сподели вашата ETA, след като започнете да навигирате към това място. Това би трябвало да спести много досадни разговори като „Къде си в момента?“, когато просто се опитвате да стигнете до крайната дестинация.

Тъй като известната доза критика винаги е необходима, може би тук си заслужава да кажем, че новата iOS 13 отново е в духа на тазгодишните флагмани на Apple – iPhone 11 и iPhone 11 Pro, като основно идеята на Apple е да настигне конкуренцията на пазара – в случая Android, вместо да се фокусира върху големи промени или някакво разчупване на представите за мобилни устройства.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за