fbpx
17.8 C
София

Новите Mac устройства с M1 вече изпълняват и Linux

Най-четени

Тъй като вече можете да стартирате Linux на ARM – базирани процесори, беше само въпрос на време някой да намери начин да подкара операционната с отворен код на новите лаптопи MacBook на Apple, работещи с ARM-базираните чипове M1.

Използвайки емулатора и виртуализатора QEMU с отворен код, разработчиците вече са успели да стартират Linux и Windows.

Съобщава се, че процесът не само е доказал, че работата на Linux е възможна на компютри с M1 процесори, но и че е възможна поддръжката на всички основни функционалности, включително виртуализация на аудио и мрежови интерфейси, които работят по същия начин, както биха работили и на реална инсталация.

Александър Граф, софтуерен инженер в Amazon, беше първият, който адаптира QEMU и постигна почти същата производителност, която би била възможна в реална среда, изпълнявайки чрез виртуализация Windows 10 Insider Preview на ARM – базиран Apple Silicon. Производителността на виртуализатора QEMU е наистина висока, като именно той се използва от години и в професионални среди за дейности, свързани с колокация, изграждане на дейта центрове, облачни машини, виртуални сървъри и други.

Пачовете на Граф вече са използвани от разработчика на ядрото на Linux Jon Masters за стартиране на Fedora 233 на MacBook Air с чип M1.

Използването на методите на Граф за изпълняване на QEMU на Apple Silicon изискват известни усилия, въпреки че разработчиците работят за опростяване на процеса.

Вече съобщихме, че Parallels работи върху нова версия на Parallels Desktop за Mac, особено за M1 Mac, което допълнително трябва да ускори процеса. Разбира се, Parallels Desktop за Mac ще бъде виртуализатор с платено право на ползване, за разлика от безплатния QEMU с отворен код.

Линус Торвалдс, главният разработчик на Linux, изрази интерес към използването на новите MacBook. Разбира се, той иска лаптопите да работят с Linux, което възприема като проблем, предвид нежеланието на Apple да споделя подробности за хардуера в своите машини.

Докато Linux във виртуализирана среда може да не успее да се събере с Торвалдс, той просто може да бъде изненадан.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини