Наричат компанията Zero Motorcycles „Tesla на мотоциклетите“ и има защо. Тя обяви новото си попълнение в своя каталог от електрически мотори – 2020 SR/F. Неговият мотор ще бъде с въздушно охлаждане и може да произведе до 110 конски сили. Максималната скорост е около 180 км/ч, а пробегът след едно зареждане достига 250 километра.

Базовата версия на Zero SR/F струва 18 995 долара.

Макар сама по себе си тя да е достатъчно впечатляваща, Zero добавя и някои екстри за онези, които искат нещо повече от своя мотор. Zero SR/F има опция за допълнителна батерия, която увеличава пробега с 25 процента. Присъства и вариант за супер бързо зареждане, при който батерията се зарежда от 0 до 95 процента само за един час. Накрая, скъпата версия на мотора предлага и награвящ се волан за дългите вечери по шосето.

Подобно на Tesla, Zero също предлага ОТА ъпдейти за моторите си. Когато е наличен нов софтуер, той се доставя автоматично на машината, която работи със собствения софтуер на Zero, наречен Cypher III. SR/F ще има и собствено приложение, което ездачите могат да използват за проследяване на пътуванията си, за споделяне на пътувания и за получаване на предупреждения за всяка неочаквана дейност от мотора. Също така, то ще предложи персонализирано цветно меню, което ще покаже информацията, която искате да видите. Zero казва, че SR/F е първият напълно „интелигентен“ мотоциклет.

SR/F не е просто скок в спецификациите в сравнение с повечето от предишните модели на мотоциклети на компанията, но и сериозна разлика между Zero и нейните конкуренти. Електрическият мотоциклет на Harley Davidson LiveWire може да се окаже най-високопоставеният съперник на Zero, но мотоциклетът, захранван с батерии, губи в почти всяка категория от SR/F – и SR/F струва почти 10 000 долара по-малко от LiveWire.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Visotsky
Visotsky

Браво на журналиста! Накрая нищо не се разбира – дали е по-скъп мотоциклетът на Harley Davidson, кой от двата изминава повече с едно зареждане, изобщо: нищичко не става ясно. Ето това е стилна журналистика – със замах и никакво отношение към информираността. Да живее машинният преводач на Гугъл!

Наско
Наско

Еми нормално, RSS новини, доставяни автоматично, после автоматичен преводач и вече имаш напълно готова новинарска медия, която на всичкото отгоре се води и уж една от водещите. Същото е с Dir.bg, вести и прочие. Копират едни от други и дори не проверяват вярността на информацията. 🙂

тор
тор

„награвящ се волан“ гадняри и кормилото са му махнали явно….