Създателят на свободния кодек Codec2, предназначен за свръхплътно кодиране на човешката реч, представи своята нова версия Codec2 700C, с която разбираема реч може да се кодира само в 700 b/s. Това означава, че три секунди кодиран с Codec2 700C човешки глас ще се побере в едва 260 байта.

Тези технологии не са подходящи за музика или друга мултимедия, но са незаменими при съвсем ниска пропускателна способност на канала. Например при осъществяване на гласова връзка в космоса.

Това свръхплътно компресиране може да се използва не само в космоса, но и в любителското радио, спътниковите връзки, в устройствата с висока защита и други. Американската армия използва стандарта за кодиране MELP (Mixed Excitation Linear Prediction), с който се постига компресия до 600 b/s, но това е интелектуална собственост на Texas Instruments. MELP се използва в спътниковите комуникации, в защитената гласова връзка и защитените радиопредавания. MELP е създаден с поддръжката на АНС и НАСА.

Създателят на Codec2 Дейвид Роуи (David Rowe) счита, че всички биха имали ползва от един аналогичен, но свободен кодек, необременен от патентни такси като MELP. Това е Codec2 700C.

Роуи е постигнал дълбока компресия на звука, оптимално съответстваща на логаритмичните особености на човешкия слух.

Този месец Дейвид Роуи ще използва своя нов кодек 700C в дигиталното радио FreeDV и ще направи първите тестове в ефира.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари