Новият коронавирус може да превърне платежната система на Джак Дорси в истинска онлайн банка

2
777

Платежната система Square, създадена от милиардера Джак Дорси в условията на пандемията започна бурното си превръщане в пълноценна онлайн банка. Това се харесва на инвеститорите, понеже акциите на компания достигнаха до своите пикови значения отпреди пандемията.

След излизането на мобилното приложение за парични преводи Cash App през месец април 2013 година платежната система Square започна постепенно да се превръща в пълноценна онлайн банка. А сега мениджмънтът на Square е уверен, че COVID-19 пандемията е една отлична възможност за ускоряването на този процес.

В началото на 2018 година потребителите на Square вече можеха да съхраняват пари в Cash App и с тях за извършват покупки, да инвестират в акции и да купуват биткойни. А преди два месеца генералният директор на Square Джак Дорси съобщи в Twitter, че потребителите вече могат да използват Cash App, за да могат по-бързо да получат едновременната парична помощ от правителството на САЩ в размер на $1200. Платежната система на Square започна съвместната работа с няколко банки, в резултат от което броят на хората с Cash App, имащи възможност да си отворят онлайн сметки за получаване на въпросната финансова помощ нарасна от 3 милиона на 14 милиона души. Към днешен ден потребителите на Cash App имат по сметките си около $1,3 милиарда.

Тази седмица аналитиците на Credit Suisse съобщиха, че от възможността за депозит в Cash App са се възползвали 1,2 милиона души. През месец март само 500 000 потребители на Cash App са оставили пари в тази платежна система. За сравнение, в онлайн банката Chime 5,3 милиона души си разкриха около 8 милиона сметки, но само 2 милиона от тях са оставили по-значими суми по сметките си.

Аналитикът на Credit Suisse Тимъти Чиодо заяви, че Square прави всичко възможно, за да стане пълноценна онлайн банка и вече не става дума само за онлайн депозити, а и за други много привлекателни възможности.

„Предполагаме, че те ще добавят инструменти за планиране на бюджета и функция за автоматично електронно разплащане на услугите“ – отбеляза аналитикът.

Според него, в бъдеще потребителите на Cash App ще получат възможност да си вземат и кредитна карта, както и да оформят кредити с погасителен план.

С увеличаването броя на достъпните функции Square повишава своя доход чрез съвсем същата стратегия, от векове използвана от класическите банки – привличане на нови клиенти чрез някоя интересна функция, а след това те са принуждавани да доплащат за възможността да ползват и другите услуги. Така например, в приложението Cash App е възможно без каквито и да било комисионни и такси да се купят акции или да се преведат пари на някой друг. Само че, за да бъде преводът моментален, на секундата, трябва да се платят 1,5% от сумата. Но миналата година комисионната за същото действие бе 1%.

Финансовият отчет показва, че доходите от приложението Cash App за 2019 година са $589 милиона. Според Credit Suisse, около половината от тази сума е именно от тази комисионна. Аналитиците на банката прогнозират, че към 2023 година брутният доход на Cash App ще се увеличи от $1 милиард на $2 милиарда и това ще формира половината печалба на Square.

Инвестиционната компания Ark твърди, че компанията на Джак Дорси е ужасна заплаха за традиционните банки. Причината е, че един нов клиент струва на Cash App около $20, докато в същото време традиционните банки харчат по $1000 за привличането и задържането на нов клиент.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари