Новият манифест на Chrome прави невъзможно използването на uBlock Origin

16
1773

Реймънд Хил (Raymond Hill), създателят системите за блокиране на нежелани реклами uBlock Origin и uMatrix, предупреди, чe ако третата версия на манифеста на Chrome бъде приета, ще стане невъзможно използването на блокатора на реклами uBlock Origin.

Манифестът определя възможностите и ресурсите, предоставяни на разширенията на Chrome. В сегашната чернова на трета версия на манифеста е прекратена поддръжката на работата на API webRequest в блокиращ режим. Като замяна се предлага използването на съществено по-ограничения API declarativeNetRequest. Според Реймънд Хил предложеният API въобще не е достатъчен за осигуряването на пълноценно блокиране на рекламите. Ако тази версия на манифеста бъде утвърдена, разширенията uBlock Origin и uMatrix няма да могат да се стартират в Chrome.

Интересно е, че тези промени няма да окажат влияние на блокатора Adblock Plus, който използва API declarativeNetRequest. Реймънд подчертава, че с помощта на API declarativeNetRequest е невъзможно самостоятелното контролиране на постъпващото съдържание на ниско ниво. С мнението на Реймънд се съгласиха и разработчиците на блокатора AdGuard, които също ще бъдат засегнати от промените в манифеста.

Един от основните недостатъци на предложения за използване API declarativeNetRequest е твърдото ограничение на максималния брой използвани филтри, като списъкът с правилата е ограничен до 30 000 записа, което е съвсем недостатъчно, понеже само в списъка EasyList са включени на 42 000 вида блокиране на реклами. Освен това, въпросният API не дава възможност за блокиране на големите мултимедийни елементи, няма как да се спре изпълнението на JavaScript чрез замяна на CSP директивите, няма как да се премахнат заглавията на текстовите бисквитки.

С други думи, досега webRequest API се използваше от създателите на блокиращ рекламите софтуер за прослушване на събитията и блокиране на рекламите в реално време, още докато страницата се зарежда. В новата система тези блокатори вече не могат да блокират рекламните събития, а само да ги преглеждат. Google счита, че това ще ускори работата на браузъра, понеже разширенията вече няма да забавят основния поток.

В крайна сметка, ако Manifest v3 бъде приет, това ще ускори работата на Chrome, но ще ограничи възможностите на разширенията за този браузър, при това не само на разширенията за блокиране на реклами.

Това е един своеобразен компромис. От една страна, разширенията от тип uBlock Origin повече няма да могат да реализират собствен механизъм за филтриране на рекламите. От друга страна, вграденият в Chromium механизъм за филтриране на рекламите ще стане по-бърз.

Google от своя страна съобщи, че окончателните спецификации на Manifest v3 засега на са утвърдени и предстои обсъждане от страна на цялата уеб общост.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
9 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
asd
asd

Който пък го ползва тва „нещо“ (гугъл говном), явно няма идея, какво е интернет.

lainux
lainux

70% от хората го ползват. А „тва нещо“ ublock дали има 2%?

asd
asd

Вземи ползвай малко ublock и тогава коментирай. Adblock е абсолютен боклук и от много време не е качествен блокър.

lainux
lainux

Ползвал съм го и съм си играл с него достатъчно време – не ми трябва. Още по-малко пък Adblock който е пълен боклук. Не ползвам адблокери.

Марински
Марински

Ами аз лично ще се върна пак на Firefox. Доста по-добър и бърз стана от времето, когато спрах да го ползвам 🙂

Jonny English
Jonny English

Chrome is blocking the adverts it self „От друга страна, вграденият в Chromium механизъм за филтриране на рекламите ще стане по-бърз.“. Maybe in parallel universe. LIARS

TNT
TNT

аз съм си изтеглил версия 70 на хром и съм спрял автоматичното обновяване защото новия интерфейс не ми харесва.
съответно в тази версия все още се потдържа manifest v2 и имам инсталиран и работещ uBlock Origin така че, гугъл да си гледа работата.

Че кой ползва Chrome?!?
Че кой ползва Chrome?!?

Трябва да си пълен идиот, за да се набуташ с тоя гугълски спайуер. Или някаква секретрка-блондинка. Най-добрият съществуващ в момента браузър – Vivaldi, наследникът на легендарната Opera – използва същото ядро Chromium, т.е. работи също като Chrome, вкл. и със същите добавки. Само дето не остава да работи във фонов режим, когато го затвориш. И не изпраща на създателите си всеки натиснат клавиш, всяка въведена парола и всеки посетен адрес.

djagi
djagi

Подкрепям, въпреки че ползвам Opera… Още много неща липсват във Вивалди, а Опера се развива и… – например – портативна с колкото си искаш отделни профила (към една основна портабъл инсталация), адоните си стоят в същата папка (важно), не като при портативния Вивалди. Още много от екстрите, бързината и стабилността. Опера все още е най-иновативния браузър, а Вивалди все още просто се опитват да догонват, да не говорим да въведат нещо ново и полезно. По-скоро се опитват да върнат някои от екстрите, които ги имаше в старата Опера. И не мисля, че са наследник на Опера, по-скоро тръгнаха по друг… Виж още »

И какво липсва на Vivaldi?
И какво липсва на Vivaldi?

Вярно, адоните не стоят в папката на portable инсталацията. Но пък колко пъти ползваш portable браузър?!? А какво ще кажеш за нещо доста по-често използвано – bookmark-овете? В новата Opera са невероятно дървено направени. А във Vivaldi можеш да ги ползваш както си искаш – и в отделен таб, и като част от класическото хоризонтално меню… Да не говорим за лентата с табове колко нови неща въведе точно Vivaldi… Единствено download manager-а им изглежда малко по-странно – след всеки download трябва да затваряш страничния таб, но не е болка за умиране. И кошчето за затворени страници е с лимитиран обем… Виж още »

ОхоБохо
ОхоБохо

Аз ще кажа само едно – Tabstack (друго няма да изброявам)
Искаше ми се да коментирам това за Portable браузера ама ще се въздаржа.
Не смятам, че си заслужава !

dot
dot

Опитайте Waterfox

Hrhjfj
Hrhjfj

Veche nqma znachenie Vivali ili Opera ili Chrome polzvash. Vsichkite sa fork-ove na Chromium I Google Kato vkarat taq promqna nikoi Chromium fork nqma da moje da polzva uBlock.

Arebe
Arebe

От няковко месеца хрома страшно ме дразни с тези промени в интерфейса /особено за андроид/ и минах на Edge като си прехвърлих паролите и о чудо всичко си е ок защото за андроид си има вграден ад блок. В мига в който и едж забози отива в архива и добрата стара лисица пак ще свърши работа.

това е най-лесната работа
това е най-лесната работа

1. Инсталираш си старата Opera и записваш в подпапка „profile“ файла си boobmarks.adr 2. Инсталираш Vivaldi 3. Отваряш във Vivaldi нов таб, отиваш от „Speed dial“ на „Bookmarks“ в средата на страницата горе, кликаш „Import“, в новия прозорец избираш from „Opera 12.x“, маркираш „Bookmarks“ и кликаш „Start import“. 4. Импортираните bookmark-ове ти се появяват в нова папка на „Bookmarks“. От там влачиш и пускаш което където искаш, за да ги подредиш както ти харесват. 5. В класическата Opera 12 нямаш нужда от блокатор на рекламите, написан от трета страна. Достатъчно е да влезеш в папка „profile“ и в текстовия файл… Виж още »

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????

„5. B ĸлacичecĸaтa Ореrа 12 нямaш нyждa oт блoĸaтop нa peĸлaмитe, нaпиcaн oт тpeтa cтpaнa. Дocтaтъчнo e дa влeзeш в пaпĸa „рrоfіlе“ и в тeĸcтoвия фaйл „urlfіltеr.іnі“ дa дoбaвиш aдpeca нa eлeмeнтa, ĸoйтo иcĸaш дa блoĸиpaш.“

И това ще го правиш за десетки хиляди елементи, бас държа, че ползваш и Линукс. Целия Ви ден минава в конфигуриране на файлове. Обслужвате системата.