Новият симулатор на SpaceX представя колко е трудно да се закачи към Космическата станция

0
665

На 27-ми май се очаква новият космически кораб на SpaceX – Crew Dragon, за първи път да транспортира астронавти до Международната космическа станция. Вероятно сте любопитни какво е чувството да участвате в първия експеримент от световно значение. В тази връзка компанията представи онлайн симулатор на пътуването до Станцията, или по-точно една малка част от него – ръчното скачване на Crew Dragon към мостика.

Започвате симулатора с вашия кораб в наклонена спрямо МКС позиция в космоса. С помощта на контролите на Crew Dragon бавно трябва да се доближите и да се изравните с входа. Разбира се, това не е лесно, особено когато работите с компютърна мишка. Поведението на Crew Dragon имитира максимално точно космическото движение на тялото, така че трябва да отделите една голяма част от времето си, за да изпълните мисията. Бутоните вляво движат космическия кораб в пространството. Контролите вдясно пък отговарят за обръщането му. Маркерите в центъра на екрана отбелязват прогреса ви досега и кои са следващите действия, които да предприемете за успешно скачване. Не вземайте прибързани решения, защото можете да блъснете и повредите кораба.

Фактически на астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, които ще бъдат реалните пасажери в Crew Dragon, вероятно няма да им се наложи да навигират кораба си по този начин. Той е проектиран автоматично да се скзчи с Международната космическа станция без нужда от човешка намеса. В случай на дефект в системата или някакъв инцидент обаче астронавтите са задължени да могат да го управляват ръчно. Ако изпитите от SpaceX не са им били достатъчни, то онлайн симулаторът определено ще им е от помощ да си държат паметта свежа (поне в някои направления).

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари