„Новият Сноудън“ е похитил над 50 TB секретна информация

1
26
Откраднатият масив данни включва и тайните хакерски програми на АНС.

В началото на месец октомври бе задържан служител на компанията Booz Allen Hamilton, в която навремето работеше Едуард Сноудън. Това е Харолд Мартин (Harold T. Martin III), заподозрян в похищаване на значителен брой секретни документи от Агенцията за национална безопасност на САЩ. Сега се появиха нови подробности.

От публикуваните съдебни материали се вижда, че ФБР е иззело от заподозряния 50 TB данни. Това са над 500 милиона документа с гриф „Секретно“ или „Строго секретно“. Мартин е събирал тези документи от правителствените компютри в продължение на 20 години.

Документите с входящи дати от 1996 – 2016 години съдържат секретна информация, пряко свързана с националната сигурност и отбрана на САЩ, включително и персоналните данни на висшите правителствени и военни служители. На един от документите ръчно са нанесени бележки, описващи засекретена компютърна инфраструктура на АНС и подробности за някои тайни операции на специалните служби.

The New York Times допълва, че информационният масив съдържа тайни хакерски инструменти на АНС.

Прокуратурата обяви, че Мартин е задържан под стража и предстои да му бъдат предявено обвинение в нарушение на закона „За шпионажа“ (Espionage Act). Ако бъде признат за виновен, Мартин ще бъде осъден на смърт.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бай Мангал
Бай Мангал

Горкият идиот, инжекцията му е в кърпа вързана. 😀