fbpx
13.5 C
София

Новият стандарт за по-бърз интернет на Google вече е официално приет

Най-четени

Едно от многобройните усилия на Google за ускоряване на интернет връзката вече даде своите резултати. От CNET съобщават, че Работната група за интернет инженерство е публикувала QUIC (Quick UDP Internet Connections) стандарта на Google като официален интернет стандарт, сигнализирайки, че технологията за по-бързо предаване на данни е достатъчно утвърдена, за да се използва на широко ниво.

Технологията ефективно замества досегашната TCP, която управлява начина, по който данните се поставят в адресирани пакети, маршрутизират се и се връщат към вид на използваема информация. QUIC използва по-бързия UDP протокол, като същевременно се гордее с по-кратко време за реакция, при трансфериране на информацията отново до вид на използваема такава. Той също така осигурява по-бързи криптирани връзки и по-добро управление на мрежовите комутатори. С други думи, потребителите ще изпитат редица подобрения, като главно това са по-сигурни посещения на уебсайтове, аудиовизуални чатове и мобилно сърфиране, което ще донесе и по-бърза връзка.

Това идва дълго време, след като Google представи за първи път QUIC като експериментална добавка за Chrome през юни 2013 г. и бързо го превърна в основен подход за транспортиране на данни от приложения като Chrome до собствените си сървъри. През 2016 г. компанията представи QUIC на IETF за стандартно разглеждане.

Дали QUIC намира широко приложение и приемане от технологичните гиганти и авторитети, е друг въпрос. Независимо от това, че сега е приет като официален стандарт, който е достъпен за използване от всички, определено не очакваме гигантите да се втурнат да заменят TCP, тъй като той е на разположение от 1974 г. Очакваме да видим как QUIC се разпространява постепенно сред компаниите и услугите, които могат да се възползват от добавената скорост, но преходът на едро може да не се случи в близко бъдеще, ако изобщо се случи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини