Новият изпълнителен директор на компанията за антивирусна сигурност и защита ще взема едва по долар от годишната си заплата и бонуси, които му се полагат, отделяйки всичко останало за благотворителни цели, предава infosecurity-magazine.

Това лято начело на чешката компания застана Ондржей Влчек, който замени на поста Винс Щеклер, след като последният оглавяваше Avast в продължение на десет години. Едно от големите постижения на Щеклер, както самият той признава е било придобиването на AVG, друга реномирана компания в сектора, през 2016. „Ние не просто придобихме компания, ние спечелихме екипът на AVG, техните клиенти, техните партньори. Това увеличи потребителската ни база до 400 000 000 човека по целия свят. Това беше една страхотна сделка и съм много горд от това, което всички ние – всички и в двете компании – успяхме да постигнем“, споделя Щеклер.

Що се Влчек, то той започва работа в Avast през 1995 като разработчик и е част от екипа, който изкара компанията на борсата. Той ръководи интеграцията на потребителския бизнес на компанията след придобиването на AVG. Назначението му влезе в сила официално на 30.06, като именно потребителския сегмент и свързаните устройства се очаква да са акцент в дейността на компанията под неговото управление.

„Има нещо, което се променя по генерален начин в общото интернет пространство: по-голямата част от устройствата, които се свързват към Интернет не са компютри и мобилни телефони. Това са смарт устройствата – от кафе машини до смарт телевизори. И макар и хората да не гледат на тях като на компютри, те реално са тъкмо това – но често идващи с недобре работеща архитектура от гледна точка на сигурността“, споделя Влчек в блога на компанията.

Влчек подсказва и насоката, в която ще се движи компанията с него. Той обяснява, че тези свързани IoT устройства идват със своите собствени операционни системи, които обаче са пълни с остарял и уязвим код, некриптирани протоколи за комуникация и всички други слабости, които са присъствали в лаптопите и компютрите преди 10 или 20 години. „Това е огромен проблем за индустрията ни, тъй като се създава огромно поле за атака от страна на лошите. За тях е по-лесно да хакнат тези устройства, отколкото мобилните телефони или лаптопите. И ще сме свидетели на все повече от тях със заздравяването на защитата на персоналните компютри, а броят на уязвимите IoT устройства нараства“. Това, над което работят в Avast в последните три години, допълва Влчек, представлява мрежово-базиран модул, който да следи какво се случва на едно по-горно ниво и насочен към бизнесите. Но компанията подготвя подобно решение и за отделните потребители – „сигурност на мрежово ниво, което защитава всичко, което е онлайн в дома – както компютри, така и IoT устройства“. Този продукт или модул, за който говори Влчек, ще е достатъчно лесен за използване, но в същото време и гъвкав за конфигуриране.

„Визията ни е, че този продукт трябва да е до голяма степен себедостатъчен в смисъл, че го инсталирате, и той оперира дефакто сам. Ако искате да погледнете по-отблизо, да проверите интересни неща за вашата мрежа, да го конфигурирате според вашите нужди, ще може да го направите, но няма да има нужда от това“, заключава Влчек.

Що се отнася до споменатия в началото на този материал, жест от негова страна, Влчек възнамерява да дарява годишното си възнаграждение от $100 000 на британската болница за деца Demelza Hospice for Children.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари