Новият шеф на ICANN се казва Фади Шехаде

0
34

Организацията, която отговаря за управлението на домейн имената в световната мрежа, вече има нов шеф. Новият ръководител на ICANN се казва Фади Шехаде и пред него стои трудната задача да обясни на интернет обществото кому са нужни новите домейни от ниско ниво, които предстои да бъдат пуснати в действие, съобщи BBC.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers в момента е подложена на големи критики заради плановете си да разреши регистрацията на нови видове домейни, от които няма да има реална полза, но пък ще донесат милиони долари на организацията, която ги управлява.

50-годишният Шехаде заменя Род Бекстром, който беше на върха в ICANN от 2009 година, до момента. Заплатата на новия шеф ще бъде 560 хиляди долара на година. Той ще може да получи и бонуси, които могат да достигнат 240 хиляди долара.

Фади Шехаде е роден в Ливан през 1962 година, но родителите му са египтяни. През 1986 година получава американско гражданство.

В началото на този месец ICANN разкри подробностите около новите домейни от ниско ниво. Най-популярни в момента са областите .com, .net и .org. Към тях скоро ще се прибавят домейни като .microsoft и други подобни, а като ограничение ще се яви само дълбочината на джобовете на компаниите, които ще наддават за новите области.

Новите планове на ICANN предизвикаха остри критики. 87 големи компании от САЩ пратиха петиция до местното Министерство на търговията, в която застават против новите домейни, защото виждат в тях просто средство за източване на пари. Притежателите на големи марки ще са принудени да регистрират нови домейни, за да се защитят от измамници. Наддаването за някои от новите домейни достигна суми, възлизащи на милиони долари.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за