fbpx
24.8 C
София

Новият 3D принтер за стартъпа Orbex разпечатва по 35 ракетни двигателя годишно

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Стартиращата компания Orbex сключи договор с германския производител AMCM за инсталирането на най-големия в Европа 3D принтер. Новият принтер ще бъде използван преди всичко за усъвършенстване конструкцията на двигателите на първата и втората степен на ракетата Prime, разработвана от Orbex.

„Двигателите на нашата ракета и другите нейни най-важни системи вече са напълно зрели след продължилите няколко години тестове, а нашата собствена огромна система за 3D печат ще увеличи нашата скорост на работа и нашата гъвкавост, като по този начин ще може да увеличим производството“ – каза генералният директор на Orbex Крис Ламур. „Това означава много повече време за разработване и значително повишаване на производителността“.

Шотландският стартъп разработва ракетата носител Prime с двигатели, използващи биопропан, който е възобновяем ресурс. Първият полет е обявен за 2022 година.

Новият 3D принтер се базира на платформата M4R-4 с четири мощни лазера, която разпечатва метални компоненти. Платформата бе официално представена миналото лято от германската компания AMCM. Аналогичен принтер използваше и стартъпа Launcher за производството на тестовия ракетен двигател Е-2.

Освен самия принтер многомилионната сделка включва необходимото оборудване за последваща обработка на разпечатаните с 3D принтера компоненти, както и специализирана система за контрол на качеството на готовите детайли. За да може да инсталира новия принтер, компанията Orbex ще трябва да увеличи площта на своята фабрика с 1000 квадратни метра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини