fbpx
17 C
София

Новият Microsoft Teams предлага големи подобрения в производителността и промени в потребителския интерфейс

Microsoft Teams е изцяло преработен, за да работи по-бързо и да има по-опростен интерфейс

Най-четени

Microsoft преработи приложението си Teams, за да го направи по-бързо и по-лесно за използване. Microsoft Teams е преработен от нулата, като днес е налична нова предварителна версия, в която фирмите могат да изпробват тази радикална промяна, която се подготвяше от години.

„Новият Teams е по-бърз, по-опростен и по-гъвкав от всякога. Направихме огромен напредък в производителността и използваемостта. Новият Teams е 2 пъти по-бърз, като същевременно използва 50 процента по-малко ресурси.“

казва Суми Сингх, главен инженер на Microsoft Teams, в интервю за The Verge

Инсталирането на новото приложение Microsoft Teams трябва да бъде три пъти по-бързо, а стартирането или присъединяването към срещи – два пъти по-бързо. Microsoft твърди, че новият Microsoft Teams също така трябва да консумира 50% по-малко памет и 70% по-малко дисково пространство. Всичко това звучи като значително подобрение на производителността, особено ако изпитвате забавяния в настоящото приложение Teams.

От Microsoft със сигурност са се вслушали в отзивите за бавното или проблемно функциониране на Teams.

„Хората казваха, че е изключително бавен, че хаби батерията, че паметта е огромна… ние прочетохме всички тези отзиви и ги вземаме предвид.“

обяснява Сингх

Microsoft си поставяше за цел да подобри тази ситуация преди години, но също така трябваше да мащабира услугата, за да отговори на огромното търсене на още милиони ежедневно активни потребители, които се присъединиха към приложението през пандемията.

„В онзи момент трябваше да намалим мащаба на това, което имахме, тъй като изискванията за използване на видео и срещи на живо скочиха до небето. Това, което започнахме да правим е да намираме места в настоящото приложение, където бихме могли да внесем някои от тези пробиви и основополагащи технологии.“

спомня си Сингх

Съществуващият клиент на Microsoft Teams премина към рамката React, но не изцяло, тъй като все още използваше части от Angular JS. Това означаваше, че приложението е зареждало две JavaScript рамки, което го правеше малко по-тежко, отколкото трябваше да бъде.

Microsoft вече изостави основите на Electron в Teams и премина към технологията Edge WebView2 на Microsoft, както и към пълно преминаване към библиотеката React JavaScript и по-голям фокус върху езика за проектиране Fluent за подобряване на потребителския интерфейс.

„Основните ползи, наблюдавани при преминаването от Electron към WebView2, включват намалено използване на паметта и намален отпечатък върху диска, тъй като ресурсите се споделят с Edge. Решението за преминаване от AngularJS към React се основаваше главно на характеристиките на производителността и резултатите от сравнителните анализи, специфични за нашите случаи на използване. Забелязахме, че React е по-подходящ за нашите сценарии и това беше полезен ход за цялостната производителност на приложението.“

обясняват инженерите на Microsoft Teams в публикация в блога вчера

Всичко това доведе до това, че почти всяка основна част на Microsoft Teams беше по някакъв начин преработена.

„Слоят за данни, мрежовият слой, начинът на съхранение на данните, това, което правим на преден план, това, което правим на заден план, и цялата видео архитектура и конвейер за рендиране – всичко това беше преработено. Когато го използвате, ще го видите и ще го почувствате.“

заявява Сингх

Наред с подобренията в производителността, Microsoft е направила и визуално освежаване на Teams, за да съответства по-добре на Windows 11. Новото приложение Teams вече използва детайли като полупрозрачността Mica на Windows 11, за да прилича повече на естествено приложение на Windows. Microsoft също така е променила цвета на платното от сив на бял и използва по-малко лилавия цвят на Teams навсякъде. Microsoft Teams вече автоматично преминава в тъмен режим, а приложението има групови профилни снимки и тематични елементи.

Новият Microsoft Teams обаче не е свързан само с външния вид и производителността. Microsoft добавя и някои много полезни подобрения. Ако някога сте имали проблеми с превключването между различните акаунти на Microsoft Teams във вашата организация, новият клиент има подобрен метод, който ви позволява да виждате всичките си акаунти и известия в едно падащо меню. Няма да ви се налага да излизате от акаунтите и да ги сменяте, за да получите достъп до различни инстанции на Teams.

Ако сте свикнали на срещи с вдигнати ръце, дори след като някой е задал въпрос, сега Microsoft подобрява това изживяване, като автоматично спуска ръцете, след като човекът е говорил. Бялата дъска получава и възможност за вмъкване на компоненти на Loop, за да стане платното още по-сътрудничещо. Видеофилтри с изкуствен интелект също ще се появят в Microsoft Teams, с редица анимирани кадри и възможност за промяна на оттенъка на видеото в презентациите.

Говорейки за ИИ, новият Teams също така се позиционира като основа за бъдещата работа на Microsoft с асистента Copilot и други функции с изкуствен интелект в приложението.

„Всички преживявания с изкуствен интелект изискват много бърза итерация и експериментиране. Няма да се получи перфектно от първия път, така че има много какво да се учи и архитектура наистина ни подготвя добре, за да направим това.“

обяснява Сингх

Microsoft вече подробно описа плановете си за Copilot в Microsoft Teams, където ще можете да поканите асистента с ИИ в групови чатове, за да изпълнява задачи като планиране на срещи, или той ще се появява в срещи и чатове в страничната лента, за да помага със задачи като обобщаване или общи въпроси. Функцията за бизнес чат на Copilot ще съществува и в Teams като чатбот, който можете да използвате като личен асистент, за да извличате данни и информация от всички услуги и приложения на Microsoft 365.

Новият клиент на Microsoft Teams ще бъде достъпен в режим на предварителен преглед от днес, докато компанията събира обратна връзка, преди да го пусне в по-широко разпространение по-късно тази година. Предприятията ще трябва да са част от публичния предварителен преглед на Microsoft Teams, за да получат достъп, а в горния ляв ъгъл на съществуващото приложение ще се появи нов превключвател „Опитай новия Teams“. При необходимост ще можете да се върнете към класическото приложение Teams.

Все пак има някои пропуски във функционалността по време на предварителната версия. Предприятията няма да могат да получават достъп до приложения на трети страни или до приложения за бизнес линии (LOB) в предварителната версия – голяма липсваща част от новото преживяване на Teams за момента. Липсват и някои усъвършенствани функции за разговори, като например опашки за повиквания, както и усъвършенствани функции за срещи, като стаи за почивка.

Освен това ще трябва да използвате Windows, за да получите достъп до новия клиент на Teams. Microsoft работи по подобрена версия за Mac, но тя няма да бъде налична в предварителната версия веднага. Новият предварителен преглед на Teams е достъпен само за комерсиални потребители в момента и Microsoft казва, че работи по въвеждането му за образованието, правителствените организации и платформи като VDI и уеб по-късно тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини