Новият WikiLeaks: Хакери публикуваха 175 GB секретни материали за РФ и Донбас

120
5420

Активистите от групата Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), позициониращи се като застъпници на прозрачността, на 25-ти януари, петък, публикуваха в интернет огромен архив със документи на редица руски министерства и компании, тяхната вътрешна кореспонденция, включително и секретни материали на руското Министерство на външните работи и на Рособоронекспорт – основният руски износител на оръжие.

Публикуваният архив е огромен – 175 GB, а хакерите му дадоха името „Тъмната страна на Кремъл„.

 

 

Значителна част от изтеклите документи засягат участието на Русия във военния конфликт в Украйна, връзките на Кремъл с Руската православна църква, бизнеса на руските олигарси, както и дейността на редица руски политици и журналисти.

Отмъщение за сървърите на Демократическата партия

Според мнението на редица експерти, акцията може да бъде разглеждана като отговор на атаката от страна на руските хакери срещу сървърите на Демократическата партия на САЩ по време на президентските избори през 2016 година. Информацията е на авторитетния The New York Times.

Сред публикуваните в свободен вид материали се откроява групата с наименование „Хакерското копие“. Те се отнасят до фалшифицирането от руска страна на разследването на падналия в Украйна пътнически самолет на авиокомпанията Malaysia Airlines, който през 2014 година изпълняваше полета MH17.

Ръководителят на групата Distributed Denial of Secrets Ема Бест заяви, че събраните руски документи не трябва да се считат за отмъщение срещу действията на руските хакери през 2016 година. „Но това обстоятелство значително иронизира случая„. Цитатът също е на The New York Times.

По принципа на WikiLeaks

Международната организация Distributed Denial of Secrets е основана от Ема Бест – журналистка от Бостън и от нейните съмишленици. Принципът на работа на групата много прилича на WikiLeaks – организацията кани хакери и информатори, за да открие и публикува секретни документи. Освен това, активистите каталогизират материалите с една и съща тематика, публикувани в различни места.

Всъщност, това е един сравнително добре подреден уеб сайт, който журналистите побързаха да нарекат „Новият WikiLeaks“ и дори „Руският WikiLeaks“.

Според The New York Times, част от материалите „Тъмната страна на Кремъл“, засягаща руското Министерство на външните работи, организацията Distributed Denial of Secrets е предложила на WikiLeaks през 2016 година. Но WikiLeaks отказва да я публикува, понеже не може да потвърди достоверността на данните.

Ема Бест каза, че преди около две седмици някой се е опитал да изтрие тези данни от един от сървърите на групата. Това е и причината Distributed Denial of Secrets да публикува тези материали няколко седмици по-рано, при това на няколко места в Глобалната мрежа, за да се предотврати тяхното унищожение.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
120 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари