Нови акумулаторни батерии с огромен капацитет

3
219

Нов тип акумулаторни батерии е разработен от учените на Илинойския технологичен институт. Според техните думи, новите акумулатори са в състояние напълно да променят електрическото захранване на съвременните електронни устройства. Това е постигнато чрез създаване на 3D електроди, чрез които се изготвят своеобразни „микроакумулатори“, десетки пъти по-малки от съвременните батерии, но със същата мощност. Теоретично, чрез новата технология е възможно създаването на значително по-мощни акумулаторни батерии при същите размери, които ще се зареждат 1000 пъти по-бързо от днешните разработки.

Иновацията на технологията е в това, че е създадена анодно-катодна система на микро ниво. По този начин електроните много по-бързо достигат до катода и процесите протичат по-бързо. Едновременно с това, чрез 3D електродите става възможно създаването на множество от катоди и аноди вътре в батерията, понеже двойките анод-катод могат да бъдат разполагани близо една до друга.

Новите акумулаторни батерии се произвеждат чрез обикновени технологии, но от други компоненти. Върху стъклена подложка се нанася решетъчна основа от миниатюрни полистиренови сфери, която след това се запълва от електролитен никел, служещ за основа на бъдещите катоди. Следва разтопяване на сферите, при което се образуват триизмерни канали, които се запълват с никело-оловна сплав за създаване на анодите и манганиев двуокис за катодите. Така създадената структура се поставя в специална течност при температура 300 градуса по Целзий.

Получава се структура с огромна повърхностна площ, осигуряваща значително свободно пространство за протичане на химичните реакции.

Научната работа по темата е публикувана в Nature Communications, а като недостатък на новите акумулаторни батерии се изтъква тяхното ниско ниво на екологична чистота.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари