fbpx
-5 C
София

Нови акции срещу софтуерното пиратство

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Служители на Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП, съвместно с представители на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA), извършиха нова специализирана полицейска проверка в офиса на дружество от град София, занимаващо се с дизайн, проектиране и изграждане на пречиствателни станции, канализационни системи, сгради и др. п. В хода на извършеното претърсване и изземване служителите на ГДБОП проверили притежаваните от дружеството компютърни системи. Установено е, че върху 11 конфигурации в офиса на фирмата са инсталирани множество нелицензирани копия на компютърни програми, правата върху които се притежават от компании – членки на СИБС, за които дружеството не е предоставило необходимите доказателства, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване. Компютърните системи са иззети като доказателство по образуваното срещу управителя на фирмата досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс на Р България.

Ден по-рано служителите на Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП, съвместно с полицаи от РУП – Троян и със съдействието на правозащитни организации, извършиха друга мащабна проверка в помещенията, стопанисвани от доставчик на интернет услуги и кабелна телевизия, опериращ на територията на град Троян. В хода на извършеното предварително разследване било установено, че в мрежата на доставчика е бил предоставян неограничен достъп посредством интернет до огромен обем закриляни обекти на авторско и сродни на авторското права (софтуер, музика, филми и други), без необходимото по закон съгласие за това на правоносителите. В хода на извършената мащабна проверка служителите на МВР локализирали и иззели 12 файлови сървъра и сървъри за управление с приблизителна големина от 30 терабайта, 30 компютърни конфигурации, съдържащи нелицензирани копия на софтуерни продукти, множество оптични носители, съдържащи нелицензирани копия на закриляни обекти, както и хардуерни устройства, служели за осигуряване на достъп на клиентите на доставчика до закриляните обекти. По случая също е образувано досъдебно производство.

Това са поредните успешни проверки от страна на служителите на МВР в рамките на активната работа на Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП за противодействие на престъпните посегателства срещу обекти на интелектуална собственост. Системните действия на правоохранителните органи съвпадат и с продължаващите инициативи на СИБС в рамките на кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, насочена към повишаване информираността на местния бизнес относно рисковете от използване на нелицензирани компютърни програми и ползите от въвеждането на система за ефективно управление на софтуерните активи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини