fbpx
11.4 C
София

Нови генетични доказателства свързаха произхода на COVID-19 с енотите в Ухан

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Най-новите изследвания на произхода на COVID-19 пандемията се опитват да хвърлят светлина върху различните хипотези, представени досега. Според международен екип от изследователи, генетичните данни, публикувани миналия месец, свързват вируса с кучетата еноти, което затвърждава теорията, че вирусът е бил пренесен от животни, продавани на пазара за морски дарове в Хуанган, Ухан.

Пробите, взети от сергии на пазара за хранителни стоки два месеца след затварянето му, показват наличието на SARS-CoV-2, както и на човешка ДНК. Преди това китайските изследователи твърдяха, че пробите не съдържат животинска ДНК. Заключението им обаче бе оспорено от екип от международни учени, които анализираха генетичните последователности, публикувани от китайския екип в научната база данни Gisaid. Този анализ показа, че някои от положителните за SARS-CoV-2 проби съдържат ДНК на кучета еноти (Nyctereutes procyonoides), което опровергава заключенията на китайските изследователи.

Въпреки че откритието не доказва окончателно, че кучетата еноти или други заразени животни са причинили пандемията COVID-19, няколко учени от екипа заявиха, че то подкрепя теорията, че вирусът е бил пренесен от продаваните на пазара животни. Според професор Кристиан Андерсен, еволюционен биолог от Изследователския институт „Скрипс“ в Ла Джола, Калифорния, интервюиран от списание Science, „данните още повече подчертават животинския произход и по-точно големия пазар в  Хуанган„.

Спекулациите относно произхода на пандемията доведоха до интензивни и често противоречиви дебати. От една страна се твърди, че вирусът е възникнал в дивата природа и след това се е разпространил сред хората чрез заразяване на пазара. От друга страна, се подозира, че вирусът може да е изпуснат от съседна лаборатория (което според новите доказателства също е много вероятно), където изследователи са работили върху подобни патогени. Въпреки това няма сигурни доказателства в подкрепа на едната или другата теория.

Причината за тези недоразумения и спорове е озадачаващото забавяне на публикуването на генетичните данни от страна на Китай.

Професор Майкъл Спароу, еволюционен биолог от Университета на Аризона, вече е публикувал научна работа, в която потвърждава произхода на пандемията от пазара в Ухан. Въпреки че тези данни наистина доказват, че животните, продавани на пазара, са били заразени, те самите биха могли да се заразят с вируса посредством заразени хора. Събраните генетични данни обаче повдигат въпроса за законността на продажбата на диви животни на пазарите от подобен тип.

Китайският екип твърде много се забави с публикуването на събраните генетични данни, което повдигна въпроси относно причините за забавянето. Така и не бе дадено задоволително обяснение, което засили подозренията към китайското правителство.

СЗО остава предпазлива по отношение на заключенията, които могат да се направят от това откритие, но твърди, че пандемията COVID-19 може да бъде овладяна през тази година и че вече представлява риск, не по-висок от този на сезонния грип.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини