Нови критики към сигурността на DropBox

1
53

Марко Армънт, съосновател на блог-платформата Tumblr стана поредното престижно име в IT-бизнеса, което отправи съмнения по повод сигурността на файловете, съхранявани на сървърите на популярната услуга за споделяне на файлове Dropbox.

Армънт, който напусна Tumblr през септември, 2010 година, за да се фокусира над Instapaper, изрази гласно опасенията си в своя седмичен подкаст Build and Analyse.

„Не бих съхранявал нищо на нечии чужди сървъри, което е деликатно или изключително ценно, като информация за мен, или такова, че не трябва да бъде виждано от чужди очи и трябва да остане в тайна. Това ми се струва абсурдно, освен, ако не разполагам с ключовете за криптиране на данните, какъвто е случаят с онлайн услугата за съхранение на данни, която ползвам“, заяви Армънт.

С пускането си през 2007г., DropBox, бързо се утвърди сред големите играчи в предоставянето на услуги по онлайн съхранение на информация и според самата компания, потребителите и са повече 50 милиона.

Все пак, многократно, различни специалисти от бранша са повдигали съмнения относно сигурността на съхраняваната информация и за това кой държи правата над файловете.

В подкрепа на изказването на Армънт се изказа Роб Соубърс – технически директор на компанията за информационна сигурност Varonis – твърдейки, че именно Dropbox държат ключовете за шифроване и дешифроване на информацията на техните сървъри.

Соубърс продължи, като каза, че: „Dropbox не е просто услуга предлагаща онлайн бекъп на данни. Това е инструмент, който е плод на едно общо усилие. За да може да предложат една публична услуга за споделяне на информация, те трябва да могат да декриптиртат данните, които се намират на сървърите им“.

„Това означава, че на теория, служител на компанията може да види или даже да открадне информацията, която съхранявате“, добавя той. „Но не само в това е проблемът на Dropbox. Високият профил на сайта го прави апетитна хапка за хакери. Публичните облачни сървъри има по-голяма вероятност да бъдат атакувани от кибер-престъпници, понеже те са мишени, които имат особено висок профил, а и не трябва да се забравя това, че те са винаги свързани към Интернет.“

Соубърс завършва: „Всеки път, когато запазвам нещо в облака – независимо, дали е в Dropbox, в Туитър, или във Фейсбук – си задавам въпроса: „как ще се почувствам, ако тази информация излезе на първата страница на New York Times утре?“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари