Учените от Брюкселския свободен университет (Universite libre de Bruxelle) създадоха експериментална група от миниатюрните роботи marXbot, способни да контактуват един с друг и да се обединяват в общи структури, контролирани от общ електронен мозък.

Ролята на мозъка се поема от един от роботите marXbot, който чрез безжична Wi-Fi връзка получава данни от другите роботи и ги управлява в зависимост от поставената задача.

Нашите роботи са автономни единици, които могат да се обединяват в групи и да образуват един общ голям робот“ – каза Марко Дориго (Marco Dorigo), един от ръководителите на проекта. „Когато някои от тези роботи отпадне от конфигурацията и не е необходим, той отново става самостоятелна единица, която управлява само себе си. Ние нарекохме тази технология за групово управление „споделена електронна нервна система„.

Споделената електронна нервна система има гъвкава структура, която може динамично да се разширява или съкращава. Общият голям робот, работещ с тази нервна система може да лекува себе си чрез премахване на единиците, които не функционират добре.

Недостатък на тази система е, че се налага програмиране на всеки отделен робот, за образуването на структура от коренно различен вид. Но следващата цел пред учените е добавяне на машинно обучение и самообучение, с което възможностите на структурата съществено ще нараснат.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари