Нови промени в защитата на Google ще изтрият стари линкове към Drive и YouTube

0
329

Скоро публичните връзки към неизвестен брой елементи, съхранявани в Google Drive и YouTube, ще спрат да работят. В името на подобрението на сигурността, Google променя начина, по който обработва споделянето на връзки и в двете услуги, и докато активните потребители и на двете платформи ще имат опция да обновят с едно докосване всички свои споделени публични линкове, но при изоставените канали и профили в Google Drive, ситуацията изглежда по-различно и най-вероятно хиляди споделени ресурси и видеа ще станат недостъпни завинаги.

Това се случва, защото споделянето на връзки вече е част от по-нова екосистема, която според Google значително ще подобри сигурността. В YouTube по-новите връзки очевидно са по-трудни за отгатване или случайно генериране, ако техния автор не е дал достъп до тях. По-новите връзки също оказват влияние върху обвързването на повече дейности с конкретни акаунти и задължително изискване потребителите да са влезли в профила си, за да имат достъп до споделеното съдържание, което позволява проследяването на достъпа до публичните ресурси.

В YouTube промените също ще засегнат всички видеоклипове, които са обществени, но са означени като „скрити“. Както е описано в публикация в блога на Google петминутно видео по темата, статусите на всички скрити видеоклипове, качени пред 2017 г. ще бъдат променени на частни от 23 юли. Начинът, по който частните видеоклипове работят, ще доведе до премахване на всички стари връзки или вграждания в уеб сайтове, плюс това споделянето вече ще бъде ограничено до максимум 50 души – като всеки един от тях ще трябва да е влязъл в профила си в Google, за да има достъп.

За хората, които искат да продължат да споделят старите си видеоклипове, които да не са включени списъка с публични връзки, вграждания и коментари, те могат да откажат публичното им разглеждане чрез новия набор от функционалности, които ще бъдат представени следващия месец.

Google Drive преминава през същата промяна, както беше обявено по-рано днес в блога за актуализации на работното пространство. За всички потребители, които имат достъп до даден файл, който е бил споделен към техния акаунт и се появява в работното им пространство, няма да има никакви изменения в тези функционалности. За по-старите директни линкове с публичен достъп обаче, потребителите ще трябва ръчно да потвърдят актуализиране на линковете за публично споделяне. Потребителите, които имат личен акаунт в Google и използват Диск, след 26-ти юли ще получат имейл с предупреждение за всички файлове, които ще бъдат засегнати от промяната на образуването на линковете.

Ако използвате акаунт в Google Workspace, управляван от вашия работодател, училище или друга организация, тогава е малко по-сложно. Администраторът / ИТ отделът може да избере да се откаже изцяло, да приложи актуализацията на сигурността и образуването на линковете за всички без възможност за отказ или да приложи актуализацията и да позволи на отделни потребители да я премахнат от конкретни файлове.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари