Новите акумулаторни батерии могат да станат евтина алтернатива на сега съществуващите литиевойонни батерии.

Учените отдавна търсят по-евтина алтернатива на съвременните батерии в лаптопите и смартфоните, в които се използва редкия и скъп литий. Австралийските учени от Мелбърнския университет предложиха батерия от нов тип, използваща въглерод и вода, получила името „протонна батерия„.

Създадената от учените батерия е хибрид от химически и водородни горивни клетки. Ако тази технология се окаже успешна, цената на акумулаторните батерии може сериозно да спадне. Това веднага ще се отрази на цената на електромобилите и разнообразните мобилни устройства.

Принципът на работа на новата батерия е описан съвсем накратко. Протоните, отделяни от водата по време на зареждането, преминават през клетъчна мембрана и се съединяват с въглеродните електроди, без да се образува газообразен водород. При разреждането, когато започва използването на натрупаната енергия, водородните йони губят електрони и се превръщат в протони. Електроните отдават своята енергия за захранване на съответното устройство, а протоните се съединяват с кислорода и другите електрони и отново се превръщат във вода.

Ключовият момент при протонните батерии в сравнение с горивните клетки е тяхната по-висока ефективност, а плътността на енергията е сравнима с литиевойонните батерии.

Представеният прототип е малка 1,2 V батерия. В следващите прототипи учените възнамеряват да използват графен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари