fbpx
5 C
София

Нови разкрития за катастрофа от 2019 събудиха скептицизъм към автопилота на Tesla

Най-четени

Tesla отново се сблъска с някои въпроси и съмнения относно автопилота в автомобилите си след поредната катастрофа. От Wall Street Journal и Reuters съобщават, че двама мъже са загинали след сблъсък с Model S през 2019 г. с дърво на север от Хюстън без никой на шофьорското място на автомобила. Единият от загиналите е бил на предната пътническа седалка, казва полицай Марк Херман пред медиите, докато другият пътник е бил отзад. Все още не е сигурно дали Autopilot е бил активен по време на катастрофата. Мъжете не са идентифицирани, но единият е на 59 години, докато другият е бил на 69 години.

Ако Model S наистина е бил без шофьор по време на катастрофата, инцидентът предполага, че пътниците не са разбрали напълно какво предоставя функцията, нито разликата между автопилот, пълно самоуправление или и двете. Отдавна има опасения, че клиентите надценяват технологията и предполагат, че могат да свалят ръцете си от волана и дори да напуснат шофьорското място изцяло. Дори и бета версията на FSD обаче не предполага пълна автономия и трябва потребителя да е готов да поеме контрола във всеки момент – колата сама ще помоли пътуващия да хване волана, ако бъде оставен прекалено дълго време без надзор.

По-големият проблем в историята за тази катастрофа обаче се състои в това, че неразбирането от страна на потребителите, до голяма степен може да се дължи на маркетинговата и рекламна дейност на компании като Tesla. Неведнъж с цел да повишат атрактивността към моделите си, от компанията да изпращали двусмислени рекламни послания, от които възможностите на системата за автопилот звучат значително надценени.

Катастрофата също напомня, че аварийните екипи не са се адаптирали напълно към електрическите автомобили и големите им литиеви батерии. Констебъл Херман заяви, че са били необходими около четири часа, за да потушат пожара, възникнал след сблъсъка с Model S, а екипът дори се е свързал с Tesla за помощ. Това не прави EV по-опасни от автомобилите с ДВГ, но намеква, че може да мине известно време, преди пожарникарите и спасителните екипи да могат да се справят толкова бързо и с тях, колкото и с ДВГ автомобилите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини