Студът влияе твърде отрицателно на литиевойонните акумулаторни батерии. При температура под 10 градуса по Целзий, те не могат да се зареждат с оптималния за тях ток и това е голям проблем за електромобилите, използвани в студените региони на Земята.

Група специалисти от Пенсилванския университет, оглавявана от Чао-Янг Уонг (Chao-Yang Wang), разработи нов вид акумулаторни батерии, в които част от енергията се изразходва за тяхното леко нагряване и удържане на подходяща температура. Новите батерии без проблеми се зареждат само за 15 минути при температура -43 градуса по Целзий.

За разлика от традиционните батерии с два електрода, новите устройства имат интегриран трети електрод от тънко никелово фолио. Използва се температурен сензор, който задейства автоматичното регулиране на температурата при нейния спад под 25 градуса по Целзий. Никеловият електрод поддържа постоянна температура в цялото устройство.

При тестовете, новите батерии демонстрират 4500 15-минутни цикли на зареждане при температура на околната среда 0 градуса. След целия цикъл зареждания, капацитетът на новите акумулаторни батерии спада с 20%. Стандартната литиевойонна батерия при същите условия, издържа само 50 цикъла на зареждане/разреждане.

Новата технология рязко повишава и безопасността. При температура под 10 градуса по Целзий започват да се формират литиеви нишки и втвърдявания, които водят до спонтанно загряване и запалване на батерията. Новата технология не допуска тяхната поява.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари