Нови слънчеви батерии ще могат да произвеждат електричество дори и през нощта

6
1617

Китайски учени са разработили иновативни слънчеви батерии, които могат да генерират електричество дори и през нощта и при лошо време. Статии за изобретението са се появили едновременно в няколко известни международни научни списания.

Върху разработката са се трудили учените от Китайския университет по океанология г. Кингдао и проф. Шандонг от педагогическия университет.

Слънчевите панели могат да произвеждат енергия дори и през нощта, тъй като китайските учени са добавили в състава им специален фосфор, който продължава да отделя светлина, въпреки че е тъмно наоколо. Денем, когато слънцето грее, коефициентът на полезно действие на такива панели леко се повишава, но енергията от непогълнатата от фотоклетките слънчева светлина се поглъща от предварително поставен вътре фосфор, която се отдават през нощта, казва професорът от Китайския университет по океанология Тан Цюнвей, един от най-главните конструктори на иновативните соларни панели.

През нощта, съхранената енергия се освобождава във вид на едноцветна видима светлина, която се поглъща и отдава под формата на електроенергия, обяснява той. По този начин, иновативните слънчеви батерии могат да работят не само през деня, но и през нощта, подчертава китайският изследовател.

В тъмното, ефективността на преобразуваната слънчева енергия в електричество от новите слънчеви панели възлиза на 25%. и повече, а в този режим батерията може да работи няколко часа, казва Тан Цюнвей.

Благодарение на това усъвършенстване, слънчевите панели генерират електричество по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия, съобщават китайските учени.

В последните години, китайските учени са постигнали огромни успехи в подобряването на слънчевите панели.

Миналата година, Тан Цюнвей и колегите му обявиха нова разработка, с помощта на която слънчевите панели могат да произвеждат електричество дори и в дъждовно време.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
КалингсдСтоян желевБобиАнонимен Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментатор
Коментатор

Закъснели сте 3 дни с публикуването на тази новина. Беше за 1 Април.

Анонимен
Анонимен

Прост, по-прост, най-прост, безкрайно прост. Ален Прост!

Калин
Калин

Ххахахахахха.

Боби
Боби

‘Слънчеви батерии’ – какво е това? може би имате предвид Слънчеви панели?

Стоян желев
Стоян желев

Побеснявам когато някой нарече фотоволтаичните панели „Батерии“. В моята фирма наложих 5лв глоба за всеки път, когато някой ги нарече така……Еееее разгеле отучиха се. Ми, как да разбереш да ли ти говори за панели или за акумулатори????

гсд
гсд

А дали ти е ясно, че нямаш право да налагаш глоби и, че Инспекцията по труда може теб да глоби за такива своеволия ?