Нововъведенията и промените във Windows 10 версия 21337

3
2681

В средата на седмицата Microsoft представи новата компилация Windows 10 build 21337 за участниците в програмата Windows Insider, които използват версиите на Windows за разработчици. В новата версия са оправени редица бъгове и проблеми, но има и множество нововъведения.

Персонализиране на виртуалните десктопи

Потребителите отдавна искаха Microsoft да разшири възможностите за настройка на виртуалната десктоп среда и в новата версия на Windows 10 за разработчици тази молба вече е изпълнена. Сега потребителите могат да променят начина на разположение на виртуалните работни плотове (досега нямаше подобна възможност) и да поставят различни тапети за различните виртуални десктопи. Те могат да бъдат показвани както на оригиналния десктоп, така и като иконки в списък.

Auto HDR

Функцията Auto HDR добавя поддръжката на разширения динамичен диапазон (HDR) в голям брой SDR игри с поддръжката на DirectX 11 и DirectX 12. Разбира се, за работата на тази функция е необходим и монитор с поддръжката на HDR.

Когато тази опция е включена, новата функционалност се включва автоматично, ако мониторът с HDR поддръжка е настроен по съответния начин. Има и ръчен режим – това е опцията Windows HD Color в настройките на операционната система. Предвиден е и режим на разделяне на екрана, при който се прави сравнение на HDR и SDR режимите. Този режим се активира само от командния ред.

Засега Auto HDR все още се тества и не всички игри с DirectX 11/12 поддържат тази функция. Програмистите на Microsoft отбелязват, че Auto HDR изисква възможно най-мощна видеокарта.

Новият File Manager

Класическият файлов мениджър на Windows 10 няма нови функции, а само са направени някои промени в дизайна и са увеличени разстоянията между елементите. Но е дадена възможност потребителят да върне предишния външен вид чрез активиране на компактния режим в настройките. Програмистите на Microsoft споделят, че това е направено за по-голямо удобство на работата с устройства със сензорни дисплеи.

Нови настройки на субтитрите

Настройките на субтитрите са станали по-удобни, но засега има проблем при избор за връщане на настройките по подразбиране.

Промени в предварително инсталираните приложения

Има някои промени във стандартните системни приложение на Windows 10.

  • Notepad сега вече е обикновено приложение, което се стартира от главното меню. Програмата се обновява отделно от операционната система чрез Microsoft Store и има нова иконка

  • Приложението Windows Terminal ще го има във Windows 10, но неговото обновяване ще става чрез Microsoft Store, както беше преди време

  • Приложението Power Automate Desktop за автоматизация на различните рутинни задачи сега ще бъде предварително инсталирано във Windows 10

  • WordPad заедно с Notepad ще бъдат текстовите редактори по подразбиране за отваряне на текстови файлове
2.7 11 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари