Нововъведенията и промените идващи с Windows 10 October 2020 Update

8
5431

Преди няколко часа станаха достъпни ISO дисковите образи за изтегляне и инсталиране на Windows 10 October 2020 Update (20H2) директно от официалния сайт на Microsoft. Това е голямото есенно обновяване на операционната система Windows 10, в което е наблегнато преди всичко върху отстраняването на забелязаните грешки и върху увеличаването на производителността, но има и някои други промени.

Няма много нови неща и това е добре

Миналата година излезе неголямото обновяване 19H2 (November 2019 Update), след което последва по-голямото 20H1 (May 2020 Update). Microsoft заяви, че повече няма всяка година да пуска малко обновяване, след което да излиза голямо. Този път версията 20H2 би могла да стане още едно голямо обновяване с огромен брой нови функции, но вместо това софтуерният гигант е използвал съществуващата версия 20H1 и я е усъвършенствал.

Microsoft описва новото обновяване по следния начин:

‘Windows 10 версия 20H2 предлага ограничен набор от функции за повишаване производителността и качеството’.

Интересно е, че това обновяване ще се инсталира много бързо – като версия 19H2. А ако вече имате инсталирано May 2020 Update (20H1), то самата инсталация на новото есенно обновяване ще бъде също толкова бърза като обикновените месечни ъпдейти – не се налага да се чака много дълго и компютърната система да се рестартира по няколко пъти.

Microsoft е махнал аплета System от контролния панел

В тази версия на Windows е премахнат класическият аплет System от контролния панел. Цялата информация от контролния панел сега е прехвърлена към настройките. Новия момент е, че е поставен бутон за копиране на информацията от тези програмни прозорци в клипборда. По-надолу са добавени нови допълнителни системни настройки за BitLocker, можем да видим, че там се намира и Device Manager-а. Това е поредната стъпка на Microsoft за отказ от контролния панел, който постепенно се премества в настройките. Но той едва ли ще изчезне скоро, понеже в него има редица полезни опции.

Уеб порталът Windowslatest уточни, че аплетът System всъщност не е премахнат, а е преместен. Тази системна информация сега може да се види чрез Settings > System > About.

Новият интегриран Microsoft Edge

Microsoft се гордее, е това е първата версия на Windows 10 с интегрирания уеб браузър Edge, базиран на Chromium. Новият Edge можеше да бъде изтеглен от сайта на Microsoft още от 15 януари тази година. Но след това есенно обновяване той става официален и заменя стария Edge от предишните версии на операционната система.

Достъп от компютъра до Android приложенията в смартфоните на Samsung

Microsoft е разширил функционалността на приложението Your Phone. Можете да отваряте приложенията от своя смартфон на екрана на компютъра, да закачате любими приложения на лентата на задачите и стартовото меню и да навигирате из тях с обикновена мишка и клавиатура. Това, от което се нуждаете, е Your Phone приложението инсталирано на двете устройства и обща Wi-Fi мрежа.

Когато работите с мишка, трябва да имате предвид начина на навигиране. Клик с левия бутон на мишката е еквивалентен на докосване с пръст, но с десния бутон системата ви връща една страница назад. Натискането и задържането на левия бутон изкарва контекстно меню, а при движение се избира текст и съдържание. Със средния бутон се „плъзгате“ из страниците. Имайте предвид обаче, че не всяко приложение или игра е съвместимо с клавиатура и мишка. Някои от тях даже не позволяват безжичното предаване на съдържание. Използването на тъчскрийн при Windows компютрите или графичните таблети не е предвидено и следователно може да се окаже ненадеждно.

Microsoft заяви, че: ‘По-късно тази година потребителите на Samsung Galaxy Note20 ще могат да оценят мощта и удобството на едновременната работа на няколко приложения, а ние ще продължим съвместната си работа със Samsung, за да прехвърлим тези функции и към други мобилни устройства, Приложенията ще се стартират в отделни програмни прозорци и потребителите ще могат да взаимодействат с няколко приложения едновременно’.

Темата на старт менюто по-добре съответства на новите иконки

В старт менюто са се появили плочки с поддръжката на теми. Сега фонът на плочките може да бъде светъл или тъмен в зависимост от използваната във Windows 10 тема – светла или тъмна.

Досега в старт менюто се използваше само основния цвят, което означава, че се виждаха различни сини иконки на син фон. Преходът към използване на теми в плочките означава, че новите иконки на приложенията във Windows 10 изглеждат по-добре,

Освен това, в старт менюто се е появила нова иконка за папките, която повече съответства на новия дизайн на Microsoft.

Alt+Tab по подразбиране показва отворените раздели на браузъра Edge

Windows 10 сега показва разделите на новия Edge при превключване с Alt+Tab. Разликата между Ctrl-Tab е, че че не се показва само един отворен прозорец (раздел), към който да се превключите, а няколко различни раздели. Ако използвате няколко уеб страници едновременно, превключването чрез Alt+Tab може да се окаже по-удобно.

Има възможност за настройка на поведението на Alt+Tab в браузъра. В настройките може да се избере колко раздела на Edge да се виждат при използването на Alt+Tab – последните три, или пет, или да се изключи тази възможност.

Предполага се, че в бъдеще тази опция ще се появи и в Google Chrome, понеже кодовата база на тези браузъри е една и съща.

Поставяне на сайтове в таскбара с помощта на Edge

Microsoft е подобрил начина за поставяне на сайтове в таскбара. Когато с помощта на Edge бъде поставен сайт в таскбара, то при посочване с мишката върху тази иконка се появяват всички раздели на този сайт, отворени в браузъра.

Повече никакви досадни уведомления, които отвличат вниманието

Ако играете игри или използвате приложения в режим на цял екран, навярно сте се убедили, че различните изскачащи уведомления могат да бъдат много досадни. Сега в режима на фокусиране на вниманието уведомленията спират да се показват, а когато приключите работата в режим на цял екран, се виждат иконките на приложенията, които са създали уведомление заедно с бутона ‘х’ и по този начин потребителят има избор дали да прочете съобщението или да го затвори.

При хибридите по подразбиране се използва режим на таблет

Досега, ако се изключеше клавиатурата от устройствата от типа две-в-едно, изскачаше програмен прозорец с въпрос, дали потребителят иска да бъде включен режим на таблет. Сега Windows автоматично превключва към режим на таблет без допълнително запитване.

Избор на кадровата честота на монитора

Тази опция си я имаше и във всички предишни версии на Windows, но сега се вижда, че кадровата честота на дисплея може да бъде зададен с точност до третия знак след десетичната запетая. Засега няма информация за какво може да се използва тази възможност.

Настройки на вида на таскбара по подразбиране

Новата версия на ОС Windows 10 променя макета на иконките по подразбиране в зависимост как се използва компютъра. Така например, ако свържете към него Android смартфон, то в таскбара се появява иконка на мобилен телефон. А ако имате акаунт в Xbox Live и използвате компютъра предимно за игри, то в таскбара се вижда иконката на Xbox. Както преди е възможно произволното добавяне и премахване на иконки от таскбара.

Други незначителни промени
  • Подобрено е управлението на мобилни устройства (MDM) за IT специалистите, администриращи по няколко компютърни системи. Разширени са политиките за управление на мобилните устройства, за които са добавени нови настройки
  • При използването на VPN връзка Windows 10 автоматично прекратява качването и свалянето на файлове
  • Подобрен е изгледът на менюто, показващо всички инсталирани приложения. Иконките вече не са вмъкнати в цветни квадрати, като самите иконки са станали по-големи и това подменю изглежда по-чисто и по-спретнато.

Microsoft отделно съобщава за проблемите в операционните системи Windows 10 версия 20H2 и Windows Server версия 20H2, открити след излизането на големия есенен ъпдейт на операционната система.

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари