Techinasia се заинтересува, дали хората биха гласували за политик, който не е човек, а чат бот. Именно такъв политик с изкуствен интелект създаде млада новозеландска компания. Алгоритъмът SAM знае всички новини за Нова Зеландия и като истински политик дава цялостни отговори, избягвайки основния въпрос.

Засега SAM няма опита на живия политик, но вече се хареса на много хора, понеже не може да нанесе вреда. За разлика от живите политици, той винаги е на линия и всеки може да му пише, стига да владее английски език и има Facebook акаунт.

Ботът е готов да обсъди проблемите на здравеопазването, образованието, социалните проблеми и да поговори на други теми.

Очевидно е, че засега SAM не може да изпълнява функциите на реалния политик. Но проектът задава въпрос на обществото и на кара да се замислим за бъдещето и за бъдещите функции на властта.

Много хора считат, че в политиката един мощен ИИ може да осигури безпристрастност. За алгоритъма без желания и страсти, всички хора ще бъдат еднакво важни, поне на нивото на което е програмиран.

Ако забравим философската страна за създаването на ИИ политик, SAM вече носи някаква полза. Това е един много добър инструмент за натрупването на статистики и отчитането на общественото мнение.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ИванНеБойкоНедоволенBit Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bit
Bit

Обещанието клутурен отказ.

Недоволен
Недоволен

Пак ще е по-умен от нашите

НеБойко
НеБойко

Ако не друго, поне няма да краде

Иван
Иван

Много тъпо ще звучи ако напишат: беше създадено приложение – политик. Друго си е : ИИ …