fbpx
0.2 C
София

Новооткрити радио кръгове в небето не могат да бъдат обяснени от настоящите теории и това развълнува астрономите

Най-четени

През септември, 2019 година, Анна Капинска показва в презентация интересни обекти, на които се е натъкнала при преглед на нова радио астрономическа информация. Формата им е много странна и не успява да се впише в нищо познато до сега.

За това пише астрономът Рей Норис в SingularityHub.

Един от тях е призрачен кръг на радио емисия, който стои в пространството като космическо кръгче от пушек. Астрономите започват да си дават сметка, че не са виждали нещо такова до сега. Няколко дни след това, Емил Ленк открива втори такъв странен обект.

Изображенията идват от пилотните наблюдения за проекта „Еволюционна карта на Вселената“ (EMU), който се извършва чрез революционния Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) телескоп.

EMU планира да изследва части от Вселената, които досега не са обходени от телескоп. Това може да стане, тъй като ASKAP може много бързо да изследва големи части от небето, и то при дълбочина, достигана преди това само в малки области от небето. Телескопът е особено чувствителен към слаби, дифузни обекти като тези.

След тези открития, екипът започва да търси в цялата информация, от където излизат още няколко такива „петна“

Кръщават ги ORC от “odd radio circles”, странни радио кръгове. Големият въпрос е какво всъщност са те.

Първо подозират, че може да става въпрос за артифакт, който се получава в следствие на софтуерна грешка. Използвайки други радио телескопи, те установяват, че това не е така. Все още не е ясно колко големи са тези кръгове и колко далеч са от нас. Може да са в нашата вселена, но може и да са на милиони светлинни години.

Чрез оптичен телескоп не могат да се наблюдават. Най-вероятно са причинени от облаци от електрони. Това поражда въпросът „Защо не виждаме нищо във видимите дължини на светлинните вълни?“

Астрономите се сдобиват с мечтаната мистерия, която да разгадаят.

Започват да проверяват какво НЕ се наблюдава

  • Това не са останки от свръхнова, облаците от отломки, оставащи след избухването на звезда в нашата галактика. Тези кръгове са далеч от повечето звезди в Млечния път и са прекалено много.
  • Не са и радио-емисионни пръстени, които се виждат в галактики с интензивни изблици на формиране на звезди.
  • Не са гигантски лобове от радиоизлъчване, които виждаме в радио галактиките, причинени от струи електрони, разпръскващи се от околностите на супермасивна черна дупка – заради формата си.
  • Не са пръстени на Айнщайн, в които радиовълни от далечни галактики се изкривяват в кръг от гравитационното поле на клъстер от галактики. Формата е прекалено симетрична, а и клъстерът липсва.

Истинска мистерия

Астрономите установяват, че не става въпрос за нищо познато. Те документират това в изследване, което ще се публикува в Publications of the Astronomical Society of Australia.

Следващата стъпка е да се разгледат явления, които съществуват, но все още не са наблюдавани. Като например шокова вълна от някаква експлозия в далечна галактика. Такива експлозии може да са свързани с бързи радио изблици или сблъсъци на неутронна звезда и черна дупка, които генерират гравитационни вълни.

Двама руски учени са предположили, че тези кръгове могат да са „гърлата“ на червееви дупки в пространство-времето.

Изчисленията сочат, че има около 1000 ORC в небето. В момента телескопи от цял свят се опитват да намерят още.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини