През ноември 2021 г. учени разработиха тест за скрининг на рак с помощта на генетично модифицирани кръгли червеи. Те откриват ранни признаци на рак на панкреаса само от капка урина.

Сега изследователи от университета в Осака са открили, че определен вид микроскопични червеи, известни като нематоди, могат да убиват ракови клетки.

Това гласи прессъобщение на институцията, публикувано миналия месец

За да се постигне това, червеите трябва да бъдат покрити с „обвивки“ на основата на хидрогел. Тези обвивки могат да бъдат допълнително разработени, за да транспортират функционален товар (вещества, убиващи рака).

Червей, обитаващ морето, който търси ракови клетки

Един от тези видове нематоди е Anisakis simplex – микроскопично морско същество, което особено обича раковите клетки.

Съобщава се, че Anisakis simplex усеща рака, потенциално чрез откриване на „миризмата“ му, и се прикрепя към раковите тъкани. Това ни накара да се запитаме дали тя може да се използва за доставяне на противоракови лечения директно до раковите клетки в човешкото тяло.

Вилдан Мубарок, първи автор на изследването, цитиран от Interesting Engineering.

Изследователите решават да проучат система за нанасяне на хидрогелни обвивки върху нематодите, за да създадат гелоподобен слой по цялото им тяло. Той трябва да ги предпазва от веществата, убиващи рака, с които ще бъдат снабдени. Крайните резултати са нематоди, снабдени с костюм с дебелина около 0,01 mm.

Още по-хубавото е, че целият процес отнема само 20 минути

Резултатите бяха много ясни. Обвивката по никакъв начин не пречеше на оцеляването на червеите и беше достатъчно гъвкава, за да запази подвижността и естествената способност на червеите да търсят привлекателни миризми и химически сигнали.

Шинджи Сакай, старши автор на изследването.

Антиракови агенти, доставяни директно до раковите клетки

След това изследователите експериментират с прилагането на противоракови агенти върху нематодите. Обикновено това може да бъде вредно за паразитните червеи, но в този случай съществата са били защитени от хидрогелната си броня. Учените установили, че новосъздаденият червей може да пренася и доставя противоракови агенти, за да убива ракови клетки in vitro.

Нашите открития показват, че нематодите потенциално могат да бъдат използвани за доставяне на функционални товари до редица специфични цели в бъдеще. Като се има предвид адаптивността на хидрогелните обвивки, тази система за доставка, базирана на червеи, е обещаваща не само за доставяне на противоракови лекарства до туморни клетки при пациенти, но има и потенциални приложения в други области, като например доставяне на полезни бактерии до корените на растенията.

Вилдан Мубарок

Изследването е все още в начален етап и може да срещне няколко проблема по време на разработването

Налице е фактът, че много хора няма да искат паразитни червеи в организма си. Съществува и въпросът как да се контролират съществата, след като бъдат въведени в него. Все пак по отношение на лечението на рака това дава надежда за ново и ефективно решение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари