Новото начинание на ИИ – да проектира тениски

1
344

Тениските на Cross & Freckle, наскоро дебютирала модна фирма от Ню Йорк, не са нищо фрапантно като мода на пръв поглед. Те се продават в черни и бели цветове, адаптирани са към унисекс размери и са на постоянни цени от $25. Всяка една има малко изображение, изтъкано в памука на тениската. То обикновено е свързано с ежедневния живот в големия Ню Йорк – гълъби, парчета пица, дори мишки от метрото.

Сара МакБрайд, съосновател на бранда, сравнява тениските с предполагаемата според нея „униформа за Ню Йорк през лятото“. Истината е, че МакБрайд не е участвала в проектирането на им. Нито който и да е от компанията. Те са създадени благодарение на невронна мрежа, събрала данни от милиони рисунки на хора и извеждаща като резултат оригинални изображения, според които да се направи бродерията.

След многобройните арт области, в които изкуственият интелект смело настъпва, изглежда е ред и на модата. Работещите в Cross & Freckle искат да докажат как AI може самостоятелно да примеси елементи от стария дизайн и да го превърне в нещо ново. Дори името и логото на компанията е изведено чрез невронна мрежа (Hipster Business Name Generator). Също и сайтът ѝ (и част от текста в него) е направен чрез ИИ.

Дизайнът на тениските прилича на детска драсканица или рисунка на Microsoft Paint. Фактически невронната мрежа е тренирана с резултатите от проекта на Google Creative Lab – Quick, Draw! В него потребителите трябваше да нарисуват нещо и компютърът трябваше да познае какво са нарисували. Пол Бланкли е написал кода за енкодера, който изследва изображенията от базата данни на Google. Той коментира: „Има стотици хиляди рисунки за всяка отделна категория, от всяка страна на света. Накрая получаваме този готин микс от това как всеки на земята си представя, че би изглеждал например гълъб, или парче пица.“ МакБрайд допълни: „Най-страхотното в генеративния AI е, че той ще изведе няколко различни версии, а ти избираш коя скица на кученце… е подходяща за тази тениска, или кое хипстърско име е най-случайно налучкано, но все още реално звучащо. Така че все пак има някакъв елемент на селекция от страна на човек.“

Това не първият случай, в който ИИ навлиза в света на модата. Друга компания Glitch, формирана от дипломанти на MIT, научи компютър да проектира рокли. Миналата година артистът Роби Барат пък представи цяла колекция за модната къща Balenciaga, проектирана от изкуствен интелект. Резултатът тогава не беше перфектен, но доказва, че компютрите също могат да се научат на изкуство… и в един момент сигурно да бъдат по-добри артисти и от нас.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ебах тия артисти!
Ебах тия артисти!

Китайска памучна тениска със себестойност $2, която у нас се продава за 5 лева, плюс бродерия за още $1, ама щото картинката уж била създадена от ИИ – пля-я-яс едни $25! От девет милиона население на Jew York 1% да се вържат – ей ти ги 2 милиона гущера чиста печалба. Хайде не нам, моля!