Новото правителство на Мианмар иска блокиране на Twitter и Instagram

1
331

Не след дълго, след като блокира достъпа до Facebook, вече нареди на мобилните оператори и доставчиците на широколентови интернет услуги, да блокират достъпа до Twitter и Instagram, последната собственост на Facebook. Военното управление в югоизточната азиатска държава завзе властта в резултат на преврат от по-рано тази седмица, задържайки цивилния демократично избран лидер Аун Сан Су Чжи, заедно с други държавни служители.

Според съобщенията от потребителите на Facebook, социалната мрежа е използвана за изразяване на мнения в знак на протест срещу преврата, споделяйки свои снимки, на които показват характерен жест с три пръста, който се свързва със съпротива в района.

„Всички мобилни оператори, международни шлюзове и доставчици на интернет услуги в Мианмар получиха директива на 5 февруари 2021 г. от Мианмарското министерство на транспорта и съобщенията (MoTC) да блокират по-нататъшния достъп до социалните медийни платформи Twitter и Instagram“, заяви в петък норвежката телеком компания Telenor, която оперира в страната като Telenor Myanmar.

Министерството на информацията на Мианмар публикува зловещо изявление във вторник, дни след превземането на властта, с указ към хората да не разпространяват слухове и „неофициални мнения“ в социалните медии, предават от CNN. „Някои медии и членове на обществото разпространяват слухове в социалните медии, провеждайки събирания, за да подтикнат към размирици и агитирайки хората с речи, които могат да предизвикат вълнения. Бихме искали да призовем обществеността да не извършва тези действия и бихме искали да уведомим обществеността да си сътрудничи с правителството в съответствие със съществуващите закони“, се казва в изявлението.

Рафаел Франкел, директор на публичната политика на Facebook за развиващите се страни на APAC, заяви в изявление пред The ​​Verge, че компанията е „изключително загрижена“ от заповедите за спиране и призова властите да деблокират достъпа незабавно. „В този критичен момент хората в Мианмар се нуждаят от достъп до важна информация и за да могат да общуват с близките си“, каза Франкел.

Говорител на Twitter повтори тази загриженост, като заяви в имейл до The Verge, че заповедта „подкопава публичния разговор и правата на хората да чуят гласа си. Отвореният интернет е все по-застрашен по целия свят. Ние ще продължим да се застъпваме за прекратяване на разрушителните блокирания, ръководени от правителството. „

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари