Новото търговско споразумение на Европейския съюз предизвика ръст в курса на акциите на китайските компании

3
1640

Докато Великобритания изясняваше своите отношения с Евросъюза, някак в сянка остана още едно важно за нашия регион събитие в сферата на външната търговия. След седем години предварителна подготовка бе подписано разширено търговско и инвестиционно споразумение между Китай и Европейския съюз, което открива пред китайските компании нови перспективи на европейския пазар.

Уеб изданието The Motley Fool съобщи, че новото търговско споразумение не само ще увеличи обмена на стоки между страните на Европа и Китай, но и значително ще опрости трансграничните инвестиции, което ще стимулира икономиката и на двата региона. Според прогнозите на пазарните и на финансовите експерти, новите правила ще са от полза предимно в сферата на финансовите услуги, в сегмента на електромобилите и при здравеопазването.

На фона на тази добра новина акциите на работещите в сферата на финансовите услуги китайска компания Quidan скочиха с 14% наведнъж, акциите на китайския интернет гигант Baidu поскъпнаха с 12,5 процента. Акциите на провайдъра Bilibili скочиха с 13,8%.

Новото търговско споразумение между Китай и Евросъюза ще започне да оказва реално влияние към 2022 година. Дотогава окончателно ще бъдат определени търговските правила и другите основни моменти, и споразумението окончателно ще влезе в сила. Според Financial Times, огромният прогрес в преговорите между Евросъюза и Китай ще доведат до сериозен ръст в икономиката, а съвместната работа с европейските партньори ще окаже положително влияние на курса на акциите на редица китайски компании.

 

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари